Kilka dni temu miałam jeden z tych momentów, gdy zwyczajnie nie chciało mi się uruchamiać piekarnika, ba nawet nie chciało mi się gotować budyniu do wykonania podstawy kremu…ale wiedziałam, że niebawem zjawi się ktoś ważny i przydałoby się jakieś ciacho do kawy. Zdecydowałam się pójść na tzw. łatwiznę i zrobiłam przekładańca na herbatnikach. Wykonanie razem ze schłodzeniem ciasta zajęło mi ok. 2 godzin. Efekt? Rozpływający się w ustach deser, nie za słodki, orzeźwiający o mleczno- śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek. Ciacho na szybko, a ile radości dla podniebienia;)
Składniki podstawowe:
1 duże (300 g) opakowanie herbatników kakaowych
pół opakowania dużych okrągłych biszkoptów
Masa Jabłkowa z Galaretką:
1 kg obranych jabłek startych na tarce o grubych oczkach
1 galaretka pomarańczowa
Jabłka prażymy pod przykryciem ok 7 minut. Dodajemy suchą galaretkę i jeszcze chwilę prażymy. Lekko studzimy aż nabierze gęstości.
Masa śmietankowa:
2 ½ szklanki mleka
2 śnieżki w proszku
3 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Śnieżki i puder wsypujemy do schłodzonego mleka. Miksujemy do zgęstnienia. Rozrobioną żelatynę powoli wlewamy do masy cały czas miksując. Masa po chwili zgęstnieje na "ptasie mleczko”
Dodatkowo:
galaretka pomarańczowa rozrobiona w szklance gorącej wody
galaretka agrestowa rozrobiona w szklance gorącej wody
WYKONANIE:
warstwa herbatników+masa jabłkowa z galaretką
warstwa herbatników
½ masy śmietankowej
galaretka pomarańczowa
warstwa biszkoptów+ galaretka agrestowa
½ masy śmietankowej + okruszki herbatnikowe
Do schłodzenia na min. 1 godzinę.
Smacznego!
Wygląda bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuńPrawda, wygląda rewelacyjnie. I wcale nie jest takie bardzo trudne do zrobienia, a na pewno smakuje bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepyszne na pewno będę robić
OdpowiedzUsuń