Ciasto Soczysta Wiśnia

 

Jeśli macie ochotę na naprawdę tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty następnie w jednym wykrawamy otwory literatką.
 
Składniki na krem: 
2 szklanki mleka
      cukier waniliowy
      5 żółtek
      budyń śmietankowy
      6 łyżek cukru
      2 ½ łyżki mąki pszennej
      350 g masła roślinnego
  100 g posiekanych orzechów włoskich
  50 ml płynnej czekolady
  1 kieliszek spirytusu
      Cukier, żółtka, mąkę i proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 2 części.  Jedną( mniejszą) pozostawiamy bez dodatków.
Do drugiej dodajemy orzechy, 1 kieliszek spirytusu oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej  ( lub rozpuszczonej)
 
  
 
 nasączenie:
150 ml spirytusu
200 ml wody gorącej
3 łyżki cukru brązowego
 Dodatkowo:
wiśnie z likieru lub kandyzowane
polewa deserowa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy
 
 krążki biszkoptowe
 
wiśnie
 
krem waniliowy
blat biszkoptowy
polewa
 
 

Uwaga- ciasto należy schłodzić przed podaniem i ze względu na jego niesamowicie  kremową konsystencję- kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz