Jeśli macie ochotę na naprawdę tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty następnie w jednym wykrawamy otwory literatką.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
budyń śmietankowy
6 łyżek cukru
2 ½ łyżki mąki pszennej
350 g masła roślinnego
100 g posiekanych orzechów włoskich
50 ml płynnej czekolady
1 kieliszek spirytusu
Cukier, żółtka, mąkę i proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 2 części. Jedną( mniejszą) pozostawiamy bez dodatków.
Do drugiej dodajemy orzechy, 1 kieliszek spirytusu oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej ( lub rozpuszczonej)
nasączenie:
150 ml spirytusu
150 ml spirytusu
200 ml wody gorącej
3 łyżki cukru brązowego
Dodatkowo:
wiśnie z likieru lub kandyzowane
polewa deserowa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy
krążki biszkoptowe
wiśnie
krem waniliowy
blat biszkoptowy
polewa
Uwaga- ciasto należy schłodzić przed podaniem i ze względu na jego niesamowicie kremową konsystencję- kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz