Sernik i piernik w jednym? Zdarza się- szczególnie w okresie zimowym, gdy trudno się zdecydować na jeden przysmak😉 Korzenne, aromatyczne ciasteczka zatopione w masie serowej i jeszcze wpisujemy się w świąteczny, przytulny klimat . Całość podana w biszkopcie nasączona nakropkiem cytrynowym i udekorowana polewą z lukrem wiśniowym. A ”wisienką na torcie” są …. rodzynki w masie serowej 😊 Mniam!
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
2-3 krople aromatu rumowego
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty.
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego zmielonego
· 1,5 szklanki cukru
· cukier waniliowy
· 1/2 kostki masła
· 1/2 szklanki mleka
100 g rodzynek
100 g rodzynek
· 2 żółtka
· 1 jajo
· 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
· 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
Do dużego garnka wkładamy ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dosypujemy rodzynki., chwile gotując.Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 2. łyżkami budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy (ale masa ma być lekko ciepła).
Dodatkowo:
Pierniki, 150 -200g
Pierniki, 150 -200g
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
¼ szklanki gorącej wody
3 łyżki masła
3 czubate łyżki kakao
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu przesiewamy przez sitko kakao, roztrzepując widelcem do uzyskania gładkiej , szklistej konsystencji.
nakropek cytrynowy
1/3 szklanki cukru
¾ szklanki wody
½ cytryny
Wszystkie składniki gotujemy ok. 5-7 minut- do uzyskania konsystencji lekkiego syropu.
Lukier wiśniowy:
3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki syropu wiśniowego
1 łyżka wody (aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany)
WYKONANIE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz