Jak ciasto
jest czekoladowe, to już jest dobre! Dlatego tutaj nie kombinowałam zanadto z
nadzieniem. Poszalałam za to z alkoholową wkładką i skupiłam się na przełamaniu
ciasta czymś wyjątkowym. A nic tak dobrze nie wprowadza do dość słodkiego
ciasta kwaskowaego chaosu, jak owoce.
Tym razem zdecydowanie wygrała konfitura domowa z czarnej porzeczki. African Cassis jest niesamowicie nasączony
whisky o lekko dębowej nucie, które dobrze zgrało się z czarnymi porzeczkami.
Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu
biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo
czekoladowe i mocno wilgotne. Idealne na widelczyk.
Składniki
na ciasto:
baza
czekoladowa:
¾ szklanki
oleju
½ szklanki wody
1 szklanka
cukru
5 łyżek kakao
Wszystkie
składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt
długo). Studzimy. biszkopt:
5 jaj
½ szklanki
cukru
1 ½ szklanki
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Białka
oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i
miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę
czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i
dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno
dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy
do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp 180
stopni. Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na krem:
2 szklanki
mleka
3/4 szklanki
cukru
2 żółtka
cukier
waniliowy
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki
mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową.
Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z
masłem.
Składniki na nasączenie:
150 ml whisky
200 ml wody gorącej + 2 łyżki kawy
3 łyżki cukru brązowego
Składniki dodatkowe:
konfitura porzeczkowa
polewa deserowa ( przepis na blogu)
WYKONANIE:
BLAT CIASTA + NASACZENIE
WARSTWA KONFITURY
KREM
BLAT CIASTA+ NASĄCZENIE
POLEWA DESEROWA
Smacznego!
W sam raz, aby rozgrzać w zimowe popołudnie :) Świetny przepis
OdpowiedzUsuńKawa rozpuszczalna czy sypana?
OdpowiedzUsuńWitaj, kawa rozpuszczalna do nasączenia 🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń