Ciasto African Cassis

Jak ciasto jest czekoladowe, to już jest dobre! Dlatego tutaj nie kombinowałam zanadto z nadzieniem. Poszalałam za to z alkoholową wkładką i skupiłam się na przełamaniu ciasta czymś wyjątkowym. A nic tak dobrze nie wprowadza do dość słodkiego ciasta kwaskowaego chaosu, jak  owoce. Tym razem zdecydowanie wygrała konfitura domowa z czarnej porzeczki.  African Cassis jest niesamowicie nasączony whisky o lekko dębowej nucie, które dobrze zgrało się z czarnymi porzeczkami. Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo czekoladowe i mocno wilgotne. Idealne na widelczyk.
Składniki na ciasto:
baza czekoladowa:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy. biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
 
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
 Składniki na nasączenie:
150 ml whisky
200 ml wody gorącej + 2 łyżki kawy
3 łyżki cukru brązowego
 Składniki dodatkowe:
konfitura porzeczkowa
polewa deserowa ( przepis na blogu)

WYKONANIE:
BLAT CIASTA + NASACZENIE
WARSTWA KONFITURY
  
KREM

BLAT CIASTA+ NASĄCZENIE 
 
POLEWA DESEROWA
 
 
 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. W sam raz, aby rozgrzać w zimowe popołudnie :) Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa rozpuszczalna czy sypana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, kawa rozpuszczalna do nasączenia 🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń