Ciasto Karmelove

 Są dni, kiedy przygotowywanie ciasta sprawia mi podwójna radość. Gdy wykonuje je dla kogoś, szczególnie dla ukochanej osoby , jestem naprawdę szczęśliwa i staram się w dwójnasóbJ Moja mama obchodziła ostatnio okrągłe urodziny i chciałam przygotować dla niej ciasto w formie delikatnego, ale orzeźwiającego i słodkiego tortu. Nie za słodkiego , ale jednocześnie  kremowego… Zadanie wykonano pomyślnieJ Karmelove przypadło do gustu jubilatce i gościom. Puchaty biszkopt, kilka „przekładek”: karmelowa, owocowa i śmietankowa stworzyły coś na kształt bardzo delikatnego, kremowego deseru z galaretką. A nawet  nasączony biszkopt nie był wyczuwalny jako ciasto, ale jak kolejna smakowa warstwa. Dodatkowym atutem po przekrojeniu jest strona wizualna ciacha- przekonajcie się sami A mojej Mamie życzę Wszystkiego najsłodszego!
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
2-3 krople aromatu rumowego
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty. W jednym wycinamy dziurki literatką.
Składniki na krem karmelowy:
puszka masy kajmakowej
150 g masła
Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, stale miksując, aż masa nabierze puszystości.
Nasączenie:
50 ml wódki
sok z ½ cytryny
2 łyżki cukru
150 ml przegotowanej wody
Składniki na warstwę owocową:
2 galaretki truskawkowe rozrobione w 2 szklankach gorącej wody
250 g mrożonych truskawek pokrojonych w kostkę
Galaretki odstawiamy do półstężenia.
Składniki na warstwę śmietankową:
1 śmietana 18 % (330 ml)
2 śnieżki w proszku
Śmietanę ubijamy ze śnieżkami
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie+ krem karmelowy
blat biszkoptowy z dziurkami + nasączenie
warstwa owocowa
krem śmietankowy
starte na tarce „biszkopty” z wyciętego biszkopta
Schładzamy w lodówce ok. 3 godziny
Smacznego!

2 komentarze: