Witajcie w Nowym Roku! Mam nadzieje, że zarówno Święta jak i Sylwester upłynęły Wam pod znakiem odpoczynku i radości:) Mam dla Was dzisiaj coś szybkiego, prostego i trochę innego niż zazwyczaj. Bo mniemam , że nie gotujecie mandarynek na co dzień? :) Skuście sie więc na kawałek tego aromatycznego mandarynkowca, pachnącego świętami , o lekkiej nucie deserowej czekolady z pomarańczowym nadzieniem.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Składniki:4-5 sporych mandarynek bezpestkowych
1 szklanka - cukru
4 jaja
1/3 szklanki kefiru
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Mandarynki gotujemy do miękkości ( około 25 minut) , odcedzamy i blendujemy.
Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy.
Wbijamy jaja wlewamy kefir. Miksujemy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Miksujemy na gładko.
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą.
Pieczemy 60 minut w temp. 185 stopni. Studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy polewą deserową.
Smacznego!
Ciasto musi być obłędne w smaku!
OdpowiedzUsuń