Ciasto z gotowanych mandarynek

Witajcie w Nowym Roku!  Mam nadzieje, że zarówno Święta jak i Sylwester upłynęły Wam pod znakiem odpoczynku i radości:) Mam dla Was dzisiaj coś szybkiego, prostego i trochę innego niż zazwyczaj. Bo mniemam , że nie gotujecie mandarynek na co dzień? :) Skuście sie więc na kawałek tego aromatycznego mandarynkowca, pachnącego świętami , o lekkiej nucie deserowej czekolady z pomarańczowym nadzieniem. 
Szczęśliwego Nowego Roku!
  Składniki:
4-5 sporych mandarynek bezpestkowych
1 szklanka - cukru
4 jaja
1/3 szklanki  kefiru
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Mandarynki gotujemy do miękkości ( około 25 minut) , odcedzamy i blendujemy.

Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy.

Wbijamy jaja wlewamy kefir. Miksujemy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Miksujemy na gładko.

Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą.

Pieczemy 60 minut w temp. 185 stopni. Studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy polewą deserową.
 





  
 
Smacznego!

1 komentarz: