Nie ma to- tamto- będzie sernikJ Nie taki całkiem zwyczajny...Ten wypiek gościł na także naszym świątecznym stole. Kruche ciasto czekoladowe w zestawieniu z puszystą, kremową masą serową pełną mięciutkich suszonych śliwek(które godnie zastępowały rodzynki) w asyście drobin deserowej czekolady… Bardzo ciekawa wariacja na temat tradycyjnego sernika, bo tutaj kilka zmian sprawia, że standardowe ciasto nabiera całkiem innego charakteru. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale zdecydowanie zimową porą…
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części
Masło ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser,nadal miksując. Śliwki mieszamy z budyniem, dodajemy do masy serowej.
Łączymy z piana z białek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy czekoladę.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki pudru
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego ( zmielonego 3 krotnie)
300 g cukru pudru
cukier waniliowy
7 jaj
90 g miękkiego masła
100 g suszonych śliwek drobno posiekanych
80 g czekolady deserowej drobno posiekanej
2 budynie waniliowe
Łączymy z piana z białek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy czekoladę.
WYKONANIE:
1 część ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem
masa serowa
2. część ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
pieczemy 60- 70 minut w temperaturze 180 stopni.
po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia
Smacznego!
Wygląda fantastycznie, chyba niedługo pojawi się na moim stole. Serniki górą!
OdpowiedzUsuńU mnie pojawił się dzisiaj na stole , przepis jest rewelacyjny a smakuje super . :)
OdpowiedzUsuń