Ciasto Pierrot

  


Któż z nas w dzieciństwie nie zajadał się Mieszanką Wedlowską? Pamiętam, gdy pojawiały się paczki świąteczne z pracy moich rodziców… Te cuksy zawsze się w nich znajdowały i były najcenniejszym słodyczem 😊  I to właśnie Pierrot z mieszanki wedlowskiej stał się inspiracja do stworzenia tego ciacha. Nadziany orzechami, osłodzony kajmakiem, nasączony lekko alkoholem… Myślę, że warto się skusić- będzie słodko, z nutą nostalgii do czasów gdy cukierki smakowały beztroską…
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
2-3 krople aromatu rumowego
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty.
 
Składniki na krem orzechowy:
200-250 g drobno posiekanych orzechów włoskich
¾  szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
150 g masła
2-3 łyżki kakao
Mleko gotujemy z cukrami. Wsypujemy orzechy i kakao.  Gotujemy około 8 minut, aż masa mocno zgęstnieje. Studzimy.   
 
Dodajemy masło i miksujemy na puszystą masę. 
  
 
Dodatkowe składniki:
nasączenie: 100 ml wódki lub whisky + 100 ml przegotowanej wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ 2 łyżki  cukru
150 g dżemu wiśniowego
kajmak z puszki ( krówka)* uwaga przed użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą
150 g posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie
 
dżem wiśniowy
krem orzechowy
  
 
biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku

 
posypujemy orzechami
  
 
Ciasto najlepiej podawać schłodzone. 
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz