Któż
z nas w dzieciństwie nie zajadał się Mieszanką Wedlowską? Pamiętam, gdy
pojawiały się paczki świąteczne z pracy moich rodziców… Te cuksy zawsze się
w nich znajdowały i były najcenniejszym słodyczem 😊 I to właśnie Pierrot z mieszanki wedlowskiej stał
się inspiracja do stworzenia tego ciacha. Nadziany orzechami, osłodzony
kajmakiem, nasączony lekko alkoholem… Myślę, że warto się skusić- będzie słodko,
z nutą nostalgii do czasów gdy cukierki smakowały beztroską…
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
2-3 krople aromatu rumowego
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na
sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy
ok. 30 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Przecinamy na dwa równe
blaty.
Składniki
na krem orzechowy:
200-250
g drobno posiekanych orzechów włoskich
¾
szklanki mleka
½
szklanki cukru
2
cukry waniliowe
150
g masła
2-3
łyżki kakao
Mleko gotujemy z cukrami.
Wsypujemy orzechy i kakao. Gotujemy
około 8 minut, aż masa mocno zgęstnieje. Studzimy.
Dodajemy masło i miksujemy na puszystą masę.
Dodatkowe
składniki:
nasączenie: 100 ml
wódki lub whisky + 100 ml przegotowanej wody + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ 2 łyżki
cukru
150
g dżemu wiśniowego
kajmak
z puszki ( krówka)* uwaga przed
użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą
150
g posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
biszkopt
+ nasączenie
dżem
wiśniowy
krem
orzechowy
biszkopt + 3/4
( lub więcej) puszki kajmaku
posypujemy
orzechami
Ciasto najlepiej podawać schłodzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz