Wiem, wiem, nie będę ekspertem w kwestii sushi😊 Ale… ostatnio postanowiłam zrobić je sama , nie kupować, a że wyszło całkiem-całkiem i nie było wcale bardzo pracochłonne- wrzucam Wam przepis. Może będzie to zachęta także dla Was do porwania się na zrobienie czegoś ,co ( jak w moim przypadku) do tej pory wydawało się „jedynie do kupienia”😉
Składniki:
200- 300 g saszetki ryżu jaśminowego *lub 2-3 saszetki
opakowanie nori
zalewa do ryżu
60 ml octu ryżowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Do octu dodajemy cukier i sól. Mieszamy ze sobą a następnie z ryżem.
dodatki:
opakowanie surimi
wędzony łosoś
pieczona ryba ( ja upiekłam dorsza w chili z solą)
świeży ogórek
imbir marynowany
wasabi
sos sojowy
sos chili
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania pożądanej miękkości ( ok. 10 minut). Studzimy.
WYKONANIE:
płat wodorostów układamy na macie
na płat nakładamy warstwę ryżu
następnie dowolne dodatki
zwijamy ściśle w rulon
kroimy w paski
Ps. Zrobiłam także wersję bez nori:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz