Babeczka z pieczonego jabłka

Mam nadzieję, że chcecie się trochę ze mną rozgrzać, bo ziiiimno… Przychodzę z odsiecząJ Dziś przepis na coś zdrowego, słodkiego i- dzięki dodatkowi przypraw i samej temperaturze deseru- bardzo rozgrzewającego. Tak przygotowane jabłko nadziane budyniem i polane fruzeliną wiśniową sprawi, że zimowe wieczory będą nieco bardziej przyjemne.. No bo słodsze to na pewnoJ
 Składniki na jabłka:
6- 8 dużych twardych, kwaskowych jabłek
Jabłka dokładnie myjemy ( nie obieramy!) Wydrążamy gniazda nasienne ze środka, robiąc przy tym nieco więcej miejsca na nadzienie.
 glazura do pieczenia: 6 łyżeczek cukru + ¾  szklanki wody+ cynamon do smaku + kilka goździków + szczypta przyprawy do piernika
Podane składniki gotujemy ok. 8-10 minut.
Dodatkowo:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 ½ szklanki mleka
5 łyżek cukru
Proszek budyniowy mieszamy dokładnie w ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gorące zalewamy budyniowym roztworem
polewa:
3 łyżki cukru pudru
1/3  szklanki gorącej wody
3 łyżki masła
3 łyżki kakao deserowego
Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło, rozpuszczamy. Przez sitko przesiewamy kakao. Dokładnie roztrzepujemy widelcem, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca.
frużelina lub dżem/sok wiśniowy
WYKONANIE:
jabłka oblewamy glazurą i zawijamy w folię aluminiową
pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni
odwijamy od góry z foli, nadziewamy budyniem
 i z powrotem owijamy folią
pieczemy jeszcze 30 minut
odsączamy na papierowym ręczniku, polewamy polewą i frużeliną
Jabłka można także serwować w formie schłodzonejJ
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz