Ciasto Słodka Delicja


Coś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa”  przywodzi na myśl galaretką z delicji, A deserowa polewa tylko to podobieństwo podkreśla… Kremowy akcent w postaci słusznej warstwy waniliowego kremu, sprawia , że pobędzie w towarzystwie  tej Słodkiej Delicji nieco dłużej😉
Składniki na biszkopt:
7 jaj
szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni.
Nasączenie: 1 szklanka przegotowanej wody + sok z 1 cytryny + 4 łyżki cukru + ewentualnie kieliszek alkoholu + 2 łyżki rozpuszczonej w gorącej wodzie galaretki pomarańczowej
Masa jabłkowa:
6 jabłek
4 łyżeczki miodu 
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy z dodatkiem miodu około 10 minut.  Gdy masa będzie jednolita- wsypujemy galaretki. Mieszamy energicznie. Lekko studzimy.
Krem budyniowy:
2 żółtka
2 cukry waniliowe
7 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ litra mleka
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, mąkami i ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Roztworem budyniowym zalewamy gotujące mleko z cukrem. Gotujemy budyń😊. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dostajemy ostudzoną masę budyniową.
Dodatkowo:
polewa deserowa
WYKONANIE:
biszkopt nasączony ponczem cytrynowym+ masa jabłkowa


 krem budyniowy

biszkopt nasączony ponczem
 

polewa
 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz