Spontaniczne ciasto? No proszę Was - jasne że tak!😊 Ten sernikowy twór został „zbudowany” na kruchym ciachu. Nie jest to absolutnie sernik saute- tego unikamy, dlatego dodatek w postaci czekoladowej i cytrynowej nuty jest tutaj jak najbardziej wskazany,. Sernik szybki , wilgotny i słodziutki, a czekoladowy , marmurowy wzorek jest dodatkowym jego atutem.
Składniki na kruche
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki na sernik:
850 g sera półtłustego
2 jaja
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki przegotowanego zimnego mleka
1 budyń śmietankowy
1 kisiel cytrynowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
Ser mielimy 1 raz w maszynce. Dodajemy do niego: jaja, żółtka, budyń+kisiel, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy. Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się w piekarniku:)
Dodatkowo:
sos czekoladowy ( u mnie Hershey) LUB domowa czekoladowa polewa o podobnej gęstości
WYKONANIE:
ciasto kruche + polewamy sosem+ rozsmarowujemy
masa sernikowa
sos czekoladowy ( wzorek marmurowy)
pieczemy 60 minut z termoobiegiem w temp. 170 stopni
Studzimy w zamkniętym piekarniku
Smacznego!
muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńOk. Ale pisze że polowe ciasta wkładamy na dół blaszki - co z drugą połową??? Tą polewe co na górze to gdy ciasto wystygnie???
OdpowiedzUsuńWitaj. Dzięki za cenną uwagę. Oczywiście całe ciasto wykładamy na dno blaszki- błąd się wkradł, bo kruche robiłam według przepisu na 600 g mąki i sama sobie dopisałam, żeby nie zapomnieć- już zmieniam:) Górna warstwa to sernik z "zapieczoną polewą". Polewa po zapieczeniu stanowi część sernika, nie jest płynna. Pozdrawiam!
Usuń