Jeśli myśleliście, że zapomniałam o wytrawnych wypiekach- to się …nie pomyliliście. Chyba na zawsze pozostanę w #teamsweet 😊. Po prostu człowiek piecze częściej to, co sam by zjadł😊 Ale … ale… Pizzą nie pogardzę. Taką najprostszą- mozzarella +dobry sosik, pachnącą bazylią… Dzielę się z Wami przepisem bo to ciasto na pizzę jak dla mnie – idealne. No a dobór tylko kilku składników, potwierdza, że w prostocie siła. (Oczywiście ta zasada nie dotyczy przekładańców 😉
Składniki na ciasto:
zaczyn:
- 1/5 kostki drożdży
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki letniego mleka
- 2 łyżki mąki
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut.
ciasto:
- zaczyn
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- duża szczypta suszonej bazylii
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, sól i bazylie. Mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto ( ok. 5 minut). Formujemy w okrąg o grubości ok 1 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodatki:
pikantny sos pomidorowy( z chili)
sól, pieprz, bazylia
czosnek granulowany
25- 40 dag mozzarelli w plastrach
świeże pomidory
słoik czarnych oliwek
WYKONANIE ( kolejność oczywiście dowolna)
Pieczemy 25 minut w temp 220 stopni
Smacznego!
ale smakowita ;)
OdpowiedzUsuńZ doświadczenia już wiemy, że najważniejszą rolę w każdej pizzy odgrywają składniki wysokiej jakości :)
OdpowiedzUsuń