Przed Wami ciacho a’la słodycz. Pianka mascarpone pomiędzy czekoladą: to-z biszkoptową, to - tą z polewy😉 Orzeźwiająca galaretka z wsadem truskawkowym w środku. Nawiązanie do nazwy pysznej łakoci nieprzypadkowe…Miłe dla oka, kuszące.- ale przede wszystkim : smaczne ,o zrównoważonej słodyczy.
Biszkopt :
5 jaj3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do blachy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Nasączenie:3 łyżki czekolady w proszku + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody
Truskawki + galaretka:
500 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe na pół litra wody
Pianka mascarpone:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan lub masa śmietanowa
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy).
dodatkowo: ok. 25 sztuk herbatników
polewa
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie
pianka
truskawki + galaretka
herbatniki + polewa
Smacznego!
Po co przecinać biszkopt skoro nie można jej wykorzystać ?
OdpowiedzUsuńMasz rację- moje niedopatrzenie- podałam mylnie Wam przepis na większy biszkopt. Już poprawiam, Dzięki!Mariola
UsuńJaka wielkość blaszki.
OdpowiedzUsuńWitaj 🙂, blacha 25 x 36 cm pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń