Ciasto Alpejskie Mleczko z Galaretką

 
Przed Wami ciacho a’la słodycz. Pianka mascarpone pomiędzy czekoladą: to-z  biszkoptową, to - tą z polewy😉 Orzeźwiająca galaretka z wsadem truskawkowym w środku. Nawiązanie do nazwy pysznej łakoci nieprzypadkowe…Miłe dla oka, kuszące.- ale przede wszystkim : smaczne  ,o zrównoważonej słodyczy.

Biszkopt :
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do blachy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 
Nasączenie:3 łyżki czekolady w proszku + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody
 Truskawki + galaretka:

500 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe na pół litra wody

 Pianka mascarpone:

¾ szklanki kremówki
fix do śmietan lub masa śmietanowa
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy).


dodatkowo: ok. 25 sztuk herbatników
polewa
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie
pianka
  
truskawki + galaretka
  
 
herbatniki + polewa
  
  
 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Po co przecinać biszkopt skoro nie można jej wykorzystać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację- moje niedopatrzenie- podałam mylnie Wam przepis na większy biszkopt. Już poprawiam, Dzięki!Mariola

      Usuń
  2. Jaka wielkość blaszki.

    OdpowiedzUsuń