Wiecie jak bardzo lubię eksperymentować z wyglądem moich przekładańców? 😊 Każdy przekładaniec musi kusić swoją stroną wizualną. Ma być kolorowo , ciekawie i słodkooo.. Koletka to ciasto kremowe z musem z brzoskwiń ukrytym w dziurkach. Najpierw jest lekko waniliowo, potem brzoskwiniowy mus przenosi nas w lekko czekoladowe klimaty. Całość najlepiej smakuje mocno schłodzona. *blacha : 25cm x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
8 jaj
szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy
żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Kroimy na 3 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy biszkopciki.
Mus brzoskwiniowy:
4 średnio twarde brzoskwinie
2 galaretki brzoskwiniowe
Z brzoskwiń wyjmujemy pestki. Smażymy do miękkości
Następnie dodajemy galaretki i smażymy jeszcze chwilę. Studzimy
Kremy waniliowy i czekoladowy:
500 ml mleka¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g masła
+1łyżka kakao extra ciemnego do kremu kakaowego
+2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i ½ szklanki
mleka. Resztę
mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z
masłem.. Dzielimy na 2 równe części. 1 część pozostawiamy jasną a do drugiej dodajemy kakao i 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego: mieszamy.
dodatkowo:
nasączenie: sok z cytryny + 3 łyżki cukru + 1
szklanka przegotowanej wody
polewa czekoladowa
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy + nasączenie
krem jasny
blat z
dziurkami + nasączenie
mus brzoskwiniowy
krążki
biszkoptowe
krem
kakaowy
blat biszkoptowy
polewa +okruszki biszkoptowe
lub pomarańczowe wiórki waflowe
Całość schładzamy w lodówce około 4 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz