Może Was to zdziwi , a może nie😊 że w przekładańcu z przepisu poniżej znajdziecie wszystkie te same składniki ( + kilka dodatkowych) , które znalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo- cytrynową warstwą. Solidne nasączenie mocnym trunkiem sprawia, że ciacho jest wyraziste i nie ma mowy o zamuleniu😊
Składniki na biszkopt:
8 jaj
250 g cukru
150 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blachy 25 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut/175 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa równej grubości blaty.
Krem orzechowy:2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 budynie czekoladowe
4 łyżki cukru kryształu
100 g orzechów włoskich drobno posiekanych
300 g masła
4 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
kieliszek whisky
Z mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy z pudrem na puch stopniowo dodając ostudzony budyń, orzechy i alkohol
Składniki na masę jabłkową:
8 jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy ok.. 8 minut. Pod koniec dodajemy sypkie galaretki. Chwilę gotujemy ( do „zabulgotania”😉) . Studzimy.
Dodatkowo:
nasączenie: 150 ml whisky + 150 ml mocnego słodzonego espresso
herbatniki waniliowe do pokruszenia po wierzchu
masa jabłkowa
¾ kremu orzechowego
blat czekoladowy+ nasączenie
¼ kremu
pokruszone herbatniki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz