Ciasto Jeżyk


Kruche , słodziutkie – ciacho  jak markizowe ciasteczko. Przepis powstał w mojej wyobraźni zainspirowany popularnymi ciastkami Goplany, które są spoko także solo😉  Ten najeżony przekładaniec składa się z kilku warstw: kruche z  pysznym domowym kajmakiem przełamane dżemem porzeczkowym no i rzeczone ciastka- czekoladowe, z ciągutkowym karmelem w środku.. Mniam- jednak pozwólcie mu poleżeć noc w lodówce- jak zmięknie będzie kruche i idealne do łapki na kilka hapsów😊  
Do wykonania ciasta kruchego:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy do brytfanki 35 x 40 cm. Pieczemy około 35 minut w temp. 175 stopni.
 
Po ostudzeniu blat kroimy na dwie równe części.( jak poniżej)
 


masa kajmakowa
400 ml mleka
300 g cukru
4 czubate łyżki masła
Mleko i cukier gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem.
dodatkowo:
dżem porzeczkowy
opakowanie ciastek „Jeżyki” lub innych kruchych
wykonanie:
 
połowa blatu ciasta kruchego
 
4 łyżki dżemu
½ masy kajmakowej
 
blat ciasta kruchego
 
½ masy kajmakowej
 
jeżyki

Schładzamy w lodówce całą noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz