Kruche , słodziutkie – ciacho jak markizowe ciasteczko. Przepis powstał w mojej wyobraźni zainspirowany popularnymi ciastkami Goplany, które są spoko także solo😉 Ten najeżony przekładaniec składa się z kilku warstw: kruche z pysznym domowym kajmakiem przełamane dżemem porzeczkowym no i rzeczone ciastka- czekoladowe, z ciągutkowym karmelem w środku.. Mniam- jednak pozwólcie mu poleżeć noc w lodówce- jak zmięknie będzie kruche i idealne do łapki na kilka hapsów😊
Do wykonania ciasta kruchego:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy do brytfanki 35 x 40 cm. Pieczemy około 35 minut w temp. 175 stopni.
Po ostudzeniu blat kroimy na dwie równe części.( jak poniżej)
masa kajmakowa
400 ml mleka
300 g cukru
4 czubate łyżki masła
Mleko i cukier gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem.
dodatkowo:
dżem porzeczkowy
opakowanie ciastek „Jeżyki” lub innych kruchych
wykonanie:
połowa blatu ciasta kruchego
4 łyżki dżemu
½ masy kajmakowej
blat ciasta kruchego
½ masy kajmakowej
jeżyki
Schładzamy w lodówce całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz