Niektórych ciast po prostu nie trzeba opisywać- nazwa sama doskonale o nich mówi;) Taka właśnie jest „Delicja”: słodziutka, pyszna i mięciutka… Podobieństwo nazwy do popularnych ciastek nieprzypadkowe ( zamiast galaretki w przekładańcu skrył się jednak dżem morelowy), całość doładowana słodyczą masy a’la Milky Way spowita grubą warstwą polewy czekoladowej… Blaszka 22x 25 cm.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jaj
¾ szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części( jedna grubsza-spód, druga cieńsza wierzch). Z cieńszej części kieliszkiem wykrawamy dziurki. ***Powstałe biszkopty można zjeść, nie będą potrzebne;)
Masa a’la Milky Way:
½ szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty.Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i początkowo mieszamy, a potem miksujemy.
Dodatkowo:
nasączenie: 3 łyżki kawy + 3 łyżki cukru+ ¾ szklanki przegotowanej wody
słoik 330 g dżemu morelowego
opakowanie okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa
WYKONANIE:
biszkopt grubszy+ nasączenie
masa Milky Way
biszkopt cieńszy z dziurkami + nasączenie
każdą dziurkę wypełniamy dżemem
dziurki
zakrywamy nasączonymi biszkoptami
polewamy polewą
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz