Cześć! Dziś mam dla Was szybkiego makowca:) Jak wiadomo, to gatunek ciasta, który wymaga nieco więcej pracy… Ale, ale! Czemu sobie choć trochę jej nie ułatwić, jeśli mamy dostępny gotowy mak w puszkach? :) Mój makowiec jest podkręcony smakiem pysznych, domowych powideł śliwkowych i wykończony tradycyjną krateczką z lukrem rumowym…(co w sumie daje nam posmak śliwki nałęczowskiej). W okresie ostatkowym makowiec jak najbardziej na tak! Większy rozmiar blachy: 39 x 25 cm.
Składniki na ciasto kruche:
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
5 kropli olejku rumowego
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
2 łyżki smalcu
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy w pasy o szerokości ok. 2,5 cm- 3 cm( to będzie nasza kratka).
Dodatek:
1 słoik (ok. 330 g) powideł śliwkowych dobrej jakości
Masa makowa:
2 puszki gotowej masy makowej
4 białka
szczypta soli
Białka miksujemy na sztywno z solą. Łączymy delikatnie z masą makową.
dodatki na wierzch:
1 żółtko
Lukier:
300 g cukru pudru
4 łyżki przegotowanej wody ( * lub więcej: lukier ma być gęsty i błyszczący)
WYKONANIE:
1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem
powidła
masa makowa
przykrywamy kratką z ciasta kruchego
smarujemy żółtkiem
PIECZEMY ok. 1 godz w temp 180 stopni,studzimy
lukrujemy
Smacznego!
Zniewala smakiem :D
OdpowiedzUsuń