Witam Was ponownie w słodkim nastroju ; ) Dzisiaj bowiem jedno z moich ulubionych gatunków ciast, czyli sernik! Ale nie taki zwyczajny : to połączenie wielokolorowego ( i wielosmakowego) ciasta przełożone słodziutką masą z sera gotowanego. Uwielbiam tę masę! Jest niesamowicie bogata w smaku, najlepiej smakuje drugiego dnia, jednak nie odmawiam sobie jej podjadania „ na ciepło” przy przekładaniu ciasta. Całość smakuje bajecznie słodko, a deserowa polewa znakomicie podkreśla smak masy. Blacha 25 x 36 cm.
Składniki na ciasto wielokolorowe:
baza:
9 białek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.
białe:
¼ bazy
3 łyżki wiórek kokosowych ( u mnie pomarańczowe wiórki) lub maku
Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy.
żółte:
¼ bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
różowe:
¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
kakaowe:
¼ bazy
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
Wykonanie i pieczenie:
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast, aż do wykończenia każdego z nich. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę z sera gotowanego:
1 kg sera białego zmielonego
szklanka
cukru
3 żółtka
1
jajo
3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
½
szklanki mleka
100 g masła lub margaryny
Ser, masło, cukry i jaja wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodajemy rodzynki. Mąkę rozrabiamy w ½ szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Witam. Pięknie wygląda to ciasto. Mam pytanie:czy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńWitam, dzięki 🤗 może być ser z wiaderka(i tak go rozpuszczamy więc nie ma to większego znaczenia) ale dodaj proszę 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej więcej niż w przepisie do roztworu z mlekiem, pozdrawiam 😘
UsuńDziękuję. Zrobiłam z sera z wiaderka, dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pyszny i szybko się robi. Pozdrawiam.
UsuńSuper🙂 cieszę się że smakuje, pozdrawiam 😘
UsuńSuper
OdpowiedzUsuń🤗
UsuńTrochę się zraziłam bo ciepły ser spływał z ciasta, był zbyt rzadki(pewnie za wcześnie go wylałam), ale na drugi dzień niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńWitaj:) Ciepły ser w przypadku "smarowania nim jak kremem" jest rzadki , dlatego blaty ciasta (spód) zostawiamy w brytfance i w niej przekładamy ciacho:)(jak na zdjęciu) i szybko przykrywamy drugim blatem jeszcze ciepłą masę, żeby ładnie przylgnął i żeby ciacho stanowiło całość. Po ostudzeniu masa serowa super tężeje:) Pozdrawiam, buziaki:*
UsuńCzy jajka dajemy roztrzepane do sera
UsuńWitaj, Można roztrzepać,aby miec pewność że się ładnie wszystko rozpuści albo po prostu wymieszać dokladnie wszystkie skladniki (prócz roztworu mąki z mlekiem) przed przełożeniem do garnka🙂 pozdrawiam Mariola
OdpowiedzUsuńbardzo ci dziekuje i pozdrawiam ania
OdpowiedzUsuń🤗
UsuńCzy szklanka ma u Ciebie 250 ml? Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam, tak 250 ml🙂 pozdrawiam Mariola 🤗
Usuńzamiast mąki można dać np budyń śmietankowy ,dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj 🙂 tak, jeśli chodzi o masę serową - jak najbardziej można dodać budyniu śmietankowego lub waniliowego. Wtedy masa jest jednak mniej "zbita" i dłużej krzepnie. Pozdrawiam Mariola 😉🤗
UsuńZrobiłam, smakuje wybornie, dziękuję za super przepis!!!! L🤗
OdpowiedzUsuń🤗Super, pozdrawiam Mariola
UsuńCzy zamiast wiórek kokosu można dać inny kisiel np zielony
OdpowiedzUsuńWitaj, oczywiście. Wiórki kokosowe miałam akurat wtedy w domu🙂 z kisielem ciasto będzie bardziej kolorowe, pozdrawiam Mariola
Usuń