Sernik Cygański

Witam Was ponownie w słodkim nastroju ; ) Dzisiaj bowiem jedno z moich ulubionych gatunków ciast, czyli sernik! Ale nie taki zwyczajny : to połączenie wielokolorowego ( i wielosmakowego) ciasta przełożone słodziutką masą z sera gotowanego. Uwielbiam tę masę! Jest niesamowicie bogata w smaku, najlepiej smakuje drugiego dnia, jednak nie odmawiam sobie jej podjadania „ na ciepło” przy przekładaniu ciasta. Całość smakuje bajecznie słodko, a deserowa polewa znakomicie podkreśla smak masy. Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na ciasto wielokolorowe:

baza:

9 białek

1 ½ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka oleju

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.

białe:

¼ bazy

3 łyżki wiórek kokosowych ( u mnie pomarańczowe wiórki) lub maku

Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy.

żółte:

¼ bazy

4 żółtka

łyżka mąki pszennej

Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.

różowe:

¼ bazy

opakowanie różowego kisielu

Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.

kakaowe:

¼ bazy

1 łyżka kakao

Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.

Wykonanie i pieczenie:

Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast, aż do wykończenia każdego z nich. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa równe blaty.

 

Składniki na masę z sera gotowanego:

        1 kg sera białego zmielonego

        szklanka cukru 

       3 żółtka

       1 jajo

       3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej

        cukier waniliowy

        ½ szklanki mleka 

        100 g masła lub margaryny

     Ser, masło, cukry i jaja wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodajemy rodzynki. Mąkę rozrabiamy w ½ szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.

 

Dodatkowo:

polewa czekoladowa

wiórki kokosowe do posypania po wierzchu

WYKONANIE:

blat ciasta wielokolorowego

 

ciepła masa serowa

  

 

blat ciasta wielokolorowego


polewamy polewą i posypujemy wiórkami

 

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Witam. Pięknie wygląda to ciasto. Mam pytanie:czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dzięki 🤗 może być ser z wiaderka(i tak go rozpuszczamy więc nie ma to większego znaczenia) ale dodaj proszę 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej więcej niż w przepisie do roztworu z mlekiem, pozdrawiam 😘

      Usuń
    2. Dziękuję. Zrobiłam z sera z wiaderka, dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pyszny i szybko się robi. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Super🙂 cieszę się że smakuje, pozdrawiam 😘

      Usuń
  2. Trochę się zraziłam bo ciepły ser spływał z ciasta, był zbyt rzadki(pewnie za wcześnie go wylałam), ale na drugi dzień niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Ciepły ser w przypadku "smarowania nim jak kremem" jest rzadki , dlatego blaty ciasta (spód) zostawiamy w brytfance i w niej przekładamy ciacho:)(jak na zdjęciu) i szybko przykrywamy drugim blatem jeszcze ciepłą masę, żeby ładnie przylgnął i żeby ciacho stanowiło całość. Po ostudzeniu masa serowa super tężeje:) Pozdrawiam, buziaki:*

      Usuń
    2. Czy jajka dajemy roztrzepane do sera

      Usuń
  3. Witaj, Można roztrzepać,aby miec pewność że się ładnie wszystko rozpuści albo po prostu wymieszać dokladnie wszystkie skladniki (prócz roztworu mąki z mlekiem) przed przełożeniem do garnka🙂 pozdrawiam Mariola

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ci dziekuje i pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy szklanka ma u Ciebie 250 ml? Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamiast mąki można dać np budyń śmietankowy ,dziękuję i pozdrawiam









    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj 🙂 tak, jeśli chodzi o masę serową - jak najbardziej można dodać budyniu śmietankowego lub waniliowego. Wtedy masa jest jednak mniej "zbita" i dłużej krzepnie. Pozdrawiam Mariola 😉🤗

      Usuń
  7. Zrobiłam, smakuje wybornie, dziękuję za super przepis!!!! L🤗

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast wiórek kokosu można dać inny kisiel np zielony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, oczywiście. Wiórki kokosowe miałam akurat wtedy w domu🙂 z kisielem ciasto będzie bardziej kolorowe, pozdrawiam Mariola

      Usuń