Witajcie w Nowym Roku! Życzę Wam aby był dużo lepszy i spokojniejszy od poprzedniego.. Dziś nietypowo, bo nie na słodko, a przekąskowo. Myślę, że przepis w sam raz na karnawał: pyszne, chrupkie cebulowe krążki idealnie nadadzą się jako przekąska na domówki. Megaproste i bardzo szybko znikają, a niektórzy dają się nabrać , że to smażone kalmary :)))
Składniki na krążki cebulowe:
2 duże cebule
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
szczypta czosnku w proszku
1 jajo (L)
250 ml mleka
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki płatków kukurydzianych ( rozgniecionych)
olej do smażenia
Cebulę obieramy. Kroimy w plastry( ok 0,5 cm) – plastry rozdzielamy na pierścienie.
(*mój sposób na krojenie cebuli: obraną wkładam na 20 minut do zimnej wody)
Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i czosnkiem.
Każdy cebulowy pierścień obtaczamy w tej mieszance i odkładamy na deskę.
Do reszty mąki dodajemy mleko, jajo i dokładnie mieszamy. ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
Krążki zanurzamy w cieście i dokładnie obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Osączamy na papierowym ręczniku
Smacznego!
p.s sorry za jakość zdjęć: robione na szybko telefonem, przed Sylwestrem- sami rozumiecie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz