Ciasto "Słodziak"

Są takie ciasta, że zaspokajają idealnie chęć na „coś słodkiego”, ale nie takie zwyczajne „coś słodkiego”; ) Coś supersłodkiego. Dzisiejsze ciasto to spełnienie marzeń wielbicieli wypieków typu 3bit lub Rafaello,  czy Orzechowiec- czyli "słodziaków" : ) Bardzo udane połączenie masła orzechowego z „krówką” z puszki. Całość w nasączonym likierem kakaowym biszkopcie. Pycha! Uwaga: wciąga : ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

5 jaj (M)

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki mąki pszennej

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy silikonową szpatułką bądź drewnianą łyżką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175-180 st. + termoobieg. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty i z jednego z nich ścinamy „biszkoptową skórkę”- to będą nasze okruszki do posypania po wierzchu (albo możecie na wierzchu użyć pokruszonych herbatników).

 

Składniki na krem z masłem orzechowym

przepis znalazłam tutaj i dopasowałam do  proporcji  potrzebnych na blaszkę):

240 g masła orzechowego

150 g kajmaku z puszki

300 g serka mascarpone

Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Przekładamy je do sporej misy i miksujemy do momentu połączenia w całość. 

 

Dodatkowo:

nasączenie: 100 ml likieru kakaowego + 50 ml wody


WYKONANIE:

blat biszkoptowy grubszy + nasączenie

 

2/3 masy 

 

blat biszkoptowy

 

1/3 masy


okruszki biszkoptowe

 

Najlepiej smakuje mocno schłodzony:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz