Jeśli nie macie jeszcze dość truskawek- to zapraszam; ) Drożdżówki zawsze spoko, chciałam także wykorzystać trochę zamrożonych truskawek… I wiecie co- postawiłam na masę truskawkową. Z dżemem i drożdżówkami mam tak, że zawsze coś wypływa, pęka- a tego nie lubimy. Przy tak gęstym nadzieniu owocowym , wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12- ale nic nie wypłynęło). Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 12-14 pysznych, mięciutkich, dużych bułeczek drożdżowych. Zapraszam Was do polubienia mojej strony na Facebooku - tam na bieżąco dodaje wszelkie słodkie poczynania:)
Składniki na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3
szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4
szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe
składniki:
2 jaja
1/2 szklanki
ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka
cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta
soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na ok. 12 części.
Nadzienie truskawkowe:
ok.300 g mrożonych truskawek
¾ szklanki cukru
1 budyń waniliowy na 3/4 litra rozrobiony na 1/4 szklanki wody
Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka. Zasypujemy na 10 minut cukrem,aż puszczą sok. Przesmażamy ok. 15 minut(mieszając , aby się nie przypaliły. Budyń rozrabiamy na 1/4 szklanki wody. Truskawki ponownie doprowadzamy do wrzenia i zalewamy rozrobionym budyniem. Gotujemy ,aż zgęstnieją. Studzimy przed nadziewaniem drożdżówek- masa ma być gęsta i w temperaturze pokojowej.
składniki na kruszonkę:
3 łyżki twardego masła
3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia
Składniki kruszymy w palcach na gruby piasek. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki.
dodatkowo :
żółtko do posmarowania po wierzchu
WYKONANIE:
Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę truskawkową i zaklejamy .Zostawiamy przykryte lnianą ściereczką na 10 minut i układamy na blasze „spawem” do dołu
smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką
pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku temp. 170-175 stopni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz