Bułeczki z nadzieniem truskawkowym ( nie dżemem)

 

Jeśli nie macie jeszcze dość truskawek- to zapraszam; ) Drożdżówki zawsze spoko, chciałam także wykorzystać trochę zamrożonych truskawek… I wiecie co- postawiłam na masę truskawkową. Z dżemem i drożdżówkami mam tak, że zawsze coś wypływa, pęka- a tego nie lubimy. Przy tak gęstym nadzieniu owocowym , wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12- ale nic nie wypłynęło). Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 12-14 pysznych, mięciutkich, dużych bułeczek drożdżowych. Zapraszam Was do polubienia mojej strony na Facebooku - tam na bieżąco dodaje wszelkie słodkie poczynania:) 

Składniki na ciasto drożdżowe:

Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na ok. 12 części.

Nadzienie truskawkowe:

ok.300 g mrożonych truskawek

¾ szklanki cukru

1 budyń waniliowy na 3/4 litra rozrobiony na 1/4 szklanki wody

Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka. Zasypujemy na 10 minut cukrem,aż puszczą sok. Przesmażamy ok. 15 minut(mieszając , aby się nie przypaliły. Budyń rozrabiamy na 1/4 szklanki wody. Truskawki ponownie doprowadzamy do wrzenia i zalewamy rozrobionym budyniem. Gotujemy ,aż zgęstnieją. Studzimy przed nadziewaniem drożdżówek- masa ma być gęsta i w temperaturze pokojowej.

składniki na kruszonkę:

3 łyżki twardego masła

3 łyżki mąki pszennej

2-3 łyżki cukru

odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia

Składniki kruszymy w palcach na gruby piasek. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki.

dodatkowo :  

żółtko do posmarowania po wierzchu

WYKONANIE:

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę truskawkową i zaklejamy .Zostawiamy przykryte lnianą ściereczką na 10 minut  i układamy na blasze „spawem” do dołu

 

smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką

pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku temp. 170-175 stopni


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz