Murzynek- szybkie ciasto czekoladowe


Sobotnim popołudniem zapraszam Was na ciasto, które gościło u mnie w zeszłą niedzielę ; ) Tradycyjne wypieki sprawdzają się zawsze wtedy, gdy brak czasu na tworzenie czegoś nowego. Przetestowane przepisy „ze starego zeszytu” to kopalnia miłych wspomnień z dzieciństwa, błogiej przeszłości- lubię z tych przepisów korzystać. Murzynek to ciasto treściwe w smaku, o bogatej nucie kakao, oblane pyszną czekoladową polewą. Klasyk dla czekoladoholików: )

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

250 g margaryny

1 ½ szklanki cukru

4 jaja

½ szklanki mleka

3 czubate łyżki kakao

1 ½ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko, kakao i cukier przekładamy do garnka. Gotujemy do rozpuszczenia , mieszając cały czas. Następnie dodajemy margarynę i mieszamy do połączenia wszystkich składników ( aż margaryna dokładnie się rozpuści a masa będzie przypominać gęstą polewę). Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Odlewamy ½ szklanki masy czekoladowej i wstawiamy do lodówki ( to będzie polewa).

Do pozostałej masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem .

Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia( samo dno).

 

Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. Studzimy.  Polewamy pozostawioną polewą. 

 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Warto podac ile.ml.ma szklanka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej😉 oczywiście, 250 ml, używam zawsze standardowej szklanki. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  2. Na jakim trybie piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, można termoobieg na 170 stopni. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  3. Czy napewno dodać żółtka do polewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, tak. To stary przepis. Pamiętaj jednak żeby wcześniej koniecznie sparzyć jajka.
      Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  4. Dzień dobry! Jaki rozmiar foremki będzie najlepszy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń