Sobotnim popołudniem zapraszam Was na ciasto, które gościło u mnie w zeszłą niedzielę ; ) Tradycyjne wypieki sprawdzają się zawsze wtedy, gdy brak czasu na tworzenie czegoś nowego. Przetestowane przepisy „ze starego zeszytu” to kopalnia miłych wspomnień z dzieciństwa, błogiej przeszłości- lubię z tych przepisów korzystać. Murzynek to ciasto treściwe w smaku, o bogatej nucie kakao, oblane pyszną czekoladową polewą. Klasyk dla czekoladoholików: )
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
250 g margaryny
1 ½ szklanki cukru
4 jaja
½ szklanki mleka
3 czubate łyżki kakao
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko, kakao i cukier przekładamy do garnka. Gotujemy do rozpuszczenia , mieszając cały czas. Następnie dodajemy margarynę i mieszamy do połączenia wszystkich składników ( aż margaryna dokładnie się rozpuści a masa będzie przypominać gęstą polewę). Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Odlewamy ½ szklanki masy czekoladowej i wstawiamy do lodówki ( to będzie polewa).
Do pozostałej masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem .
Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia( samo dno).
Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. Studzimy. Polewamy pozostawioną polewą.
Smacznego!
Super ciasto, wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWarto podac ile.ml.ma szklanka...
OdpowiedzUsuńHej😉 oczywiście, 250 ml, używam zawsze standardowej szklanki. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńNa jakim trybie piec?
OdpowiedzUsuńHej, można termoobieg na 170 stopni. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńCzy napewno dodać żółtka do polewy?
OdpowiedzUsuńHej, tak. To stary przepis. Pamiętaj jednak żeby wcześniej koniecznie sparzyć jajka.
UsuńPozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Dzień dobry! Jaki rozmiar foremki będzie najlepszy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń