Tort bezowy Tropicana

Na początku mojego blogowania pojawił się przepis na tort bezowy z ajerkoniakiem. Dziś proponuję Wam wersję letnią-owocową. Ostatnio miałam sporo białek i postanowiłam spożytkować je w ciekawy sposób. Pierwsze, co przyszło mi na myśl to właśnie beza:) Akurat mieliśmy gości i tort posmakował na tyle, że niedługo potem robiłam go znów, tym razem na zamówienie:) A jeśli lubicie torty w wydaniu bardziej wykwintnym niż tradycyjny biszkopt- ten posmakuje Wam na pewno: kruche z wierzchu,  bardzo słodkie blaty bezowe przełożone kremami owocowymi na bazie syropu z ananasów i brzoskwiń, wykończone polewą mocnoczekoladową.. Mnie bardzo smakują tego typu słodkości, a Wam?:)
Składniki na blaty bezowe: x 3:
4 białka
220 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksujemy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.
Pieczenie:( każdy blat osobno)
pierwsze 8-10 minut w temp. 180 stopni
kolejne 60 minut w temp 155 stopni.
Studzimy.
Po całkowitym ostudzeniu wyrównujemy delikatnie nożem blaty do kształtu tortownicy.
Składniki na krem brzoskwiniowy:
puszka brzoskwiń
1 budyń śmietankowy
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
200 g masła roślinnego
Syrop odlewamy do szklanki(jeśli nie ma pełnej szklanki uzupełniamy wodą, a owoce można zjeść:)). 3/4 syropu przelewamy do garnka, a 1/4 szklanki syropu rozrabiamy z proszkiem budyniowym i żółtkami. Na gotujący się syrop wlewamy roztwór budyniowy i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy z pudrem na puch, partiami dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy na gęsty krem.
Składniki na krem ananasowy:
puszka ananasów
1 budyń śmietankowy
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
200 g masła roślinnego
Syrop odlewamy do szklanki(jeśli nie ma pełnej szklanki uzupełniamy wodą). 3/4 syropu przelewamy do garnka, a 1/4 szklanki syropu rozrabiamy z proszkiem budyniowym i żółtkami. Na gotujący się syrop wlewamy roztwór budyniowy i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy z pudrem na puch, partiami dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy na gęsty krem.
WYKONANIE:
blat bezowy
krem brzoskwiniowy
blat bezowy
krem ananasowy
blat bezowy
polewa
Tort schładzamy w lodówce ok. 3 godzin. Bez obaw mimo, że wydaje się kruchy- nie będzie sprawiał kłopotów przy krojeniu:)
Smacznego!

Komentarze

  1. Tort wygląda cudownie, a sama beza rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę dwa takie kawałeczki ;) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola wygląda cudownie jak wszystkie Twoje słodkości :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, po ciężkim tygodniu pracy, z wielką przyjemnością osłodziłabym sobie życie kilkoma kawałkami Twojego tortu. Niestety, choćbym zaczarowała mój piekarnik... takich pięknych blatów bezowych mi nie upiecze :( Pozostaje popodziwiać zatem Twoje dzieło :) Cudowne, jak zawsze... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ on piękny! I z bezą, pycha... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow jaki wysoki, przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, fajny ten budyń na syropie i całość efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest przy nim pracy ale dla takiego efektu warto! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz