Czas na pyszny przekładany sernik;) Ten przepis chodził za mną już od dawna, ale jakoś ciągle brakowało mi odpowiedniej ilości sera białego( ciekawe czemu- może dlatego ,że ciągle go zjadam;)). W tym przekładańcu najbardziej intrygowała mnie masa z ananasami- i powiem Wam, że to strzał w 10! Pyszna, owocowa, lekka no i ładnie spaja blaty ciasta- nie odstaje, nie rozwarstwia się. Sam Sekret Mniszki to gratka dla sernikowców;)Słodki, treściwy kawał sernika z masą przykrytą ciastem na bazie dużej ilości żółtek. A w czym tkwi sekret? Ano chyba w tym, że mimo że do sernika nie dodajemy bakalii, to właśnie wygląda, jakby ich miał całe mnóstwo;) Czemu-przeczytajcie przepis;)
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Z podanych składników( oprócz kakao) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalnika, a jasne do lodówki.
Składniki na sernik:* najlepiej upiec dzień wcześniej- wtedy idealnie odchodzi od papieru)
1200 g sera białego dwukrotnie zmielonego
600 g cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
10 jaj ( w przepisie jest 12 ale 10 spokojnie starczy)
300 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Na końcu do masy serowej ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciemne ciasto kruche i delikatnie mieszamy.
WYKONANIE SERNIKA :
wykładamy jasne ciasto kruche
masa serowa
pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni
zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku
(boki można lekko obkroić- ja tak zrobiłam bo byłam ciekawa smaku i wyglądu w środku:))
Składniki na ciasto żółte:
200 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
6 żółtek( w przepisie jest 8, ale 6 wystarczy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po 1 żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy.
Składniki na masę z ananasami:
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 opakowania galaretki wiśniowej
1 puszka ananasów
250 g masła roślinnego
Mąki, żółtka i ½ szklanki mleka dokładnie roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia( ale ma być lekko płynna). Ananasy odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę.
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń,
następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa
i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje*
Dodatkowo:
polewa
wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
sernik
masa z ananasami
ciasto żółte
polewa+ posypka z wiórków kokosowych
Smacznego!
Widziałam, podziwiałam i przymierzałam się do niego długo, nie wiedzieć czemu. Ciekawa jestem ile jeszcze to potrwa, zanim je upiekę... Teraz kuszą bardziej ciasta z sezonowymi owocami...ale po Twojej publikacji, trzeba będzie zrobić. Koniecznie :) Pozdrawiam Cię Mariolu :)
OdpowiedzUsuńA się rozmarzyłam :)))Jak zawsze cuda nad cudami.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto. I nazwa mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńSekret mniszki z takim ciastem się jeszcze nie spotkałam. Musi być bardzo bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńale to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńCiekawą ma nazwę :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
Cudowne ciasto, kolejne w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa nazwa ciasta :) Wyglądanie genialnie i znowu warstwowe, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo sycące :P Ale zachęciłaś mnie do wypróbowania masy z ananasem ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńObłędne!!! wprost do schrupania!!! :)
OdpowiedzUsuńFajny ten sekret :D
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, czy wartoby było ciasto żółte nasączyć ponczem? Czy potem nie jest za suche przypadkiem? I jeszcze mam pytanie dotyczące wielkości blaszki . Pozdrawiam Lora
OdpowiedzUsuńLora, nie ma potrzeby nasączać ciasta- masa z ananasami ładnie "łapie" żółte ciasto i automatycznie część jej wilgotności przechodzi do ciasta, poz tym w cieście nie ma białek i nie jest suche jak biszkopt. Blacha standardowa u mnie czyli 25x 36 cm. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
UsuńTak,należy nasączyć dka mnie jest za suche,pomimo że nie ma białek I kròtko trzymałam w piekarniku
UsuńWitaj, ciasto żółte przejdzie wilgocią z masy - daj przekladancow poodpoczywać po zrobieniu na ok 6 godzin w lodówce a będzie ok😉pozdrawiam 🤗❤️
UsuńIntrygujący sekret :) świetnie wygląda warstwa serowa ze startym ciemnym ciastem, Na początku myślałam że to rodzynki, a tu taka niespodzianka, a może sekret:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto! Nigdy o nim nie słyszałam i nigdy nie próbowałam, więc muszę to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńciasto naprawdę pyszne:)wiem bo piekłam
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń25x36cm
UsuńZrobiłam na Wielkanoc. Serniczek pyszny i wysoki. Ciasto wierzchnie rewelka, ale smak wiśni z annanasem dziwaczny. Wszystkim smakowało. LUBIĘ do Ciebie zaglądać, bo masz dużo ciekawych domowych przepisów i zdj. Zeyczajnych-tzn prawdziwych. Jest Mi jednak troszkę przykro z powodu zmiany wyglądu Twojego bloga-ten porzedni był ciepły i bardzo czytelny. Szkoda, że nie ma wybory w takich sprawach...
OdpowiedzUsuńWitaj Agusiu:) Masa z galaretką wiśniową,ananasami i budyniem jest dość specyficzna w smaku: przypomina owocowy jogurt grecki- co nie znaczy, że nie jest pyszna;P Poprzednia wersja bloga była wersją tzw testową- mi też szczerze mówiąc nie przypadła do gustu i jak widzisz wróciłam do jej dawnej wersji:) Pozdrawiam Cię, i cieszy mnie to jeśli "czytelnicy" zwracają uwagę- blog jest mój, ale liczę się z Waszym zdaniem:) Pozdrawiam ciepło!
UsuńPrzepraszam, ale czy ja dobrze zrozumiałam? Rozpuścić dwie paczki galaretki w 1/4 szklanki wody? Da się zrobić? To malutka ilość wody.
OdpowiedzUsuńWitaj Tereso,
UsuńDa się:) Będzie bardzo gęsta, ale się rozpuści.
Służy to nadaniu stałości masy . Dzięki galaretce masa jest "utwardzona", w przeciwnym wypadku ( z samym masłem) mogłaby wypływać bokami przy krojeniu.
Pozdrawiam! Mariola
Jest zbyt słodkie,a żòłte ciasto mimo że jest zrobione z samochód żółtek jest suche😔
OdpowiedzUsuńHej🙂 ciasto żółte to ciacho ucierane, nie powinno być suche po złożeniu calosci: wilgotność masy nada mu dobrej konsystencji.w razie gdyby nie przypadło Ci jednak do gustu: możesz upiec zamiast niego cienki biszkopt z 4 jaj- dobrze skomponuje się z serniczkiem😉 masa nie jest bardzo Słodka, ale cały przekładaniec owszem, słodki. Ale przekładańce mają to do siebie 😁pozdrawiam 🤗
Usuń