„Kokietka” to kolejne ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Piękna, kolorowa, prawdziwa dama;) To przekładaniec z gatunku tych sycących , które z powodzeniem możemy zaserwować sobie na śniadanie i da nam energię na pół dnia;) Znajdziemy tutaj pyszną masę na bazie serków i galaretki truskawkowej( niezwykle lekka), masę makową z dodatkiem galaretki cytrynowej( dla mnie to zupełna nowość- bardzo smaczna zresztą;)), oraz znaną wszystkim masę jabłkowo-agrestową. Całość zgrabnie zgrana z ciastem miodowym i delikatnym biszkoptem, na wierzchu dumnie królują owoce ananasa zalane brzoskwiniową galaretką. Ciasto nie jest za słodkie, do mas nie dodajemy masła, więc może być fajnym pomysłem na letni wypiek.
Składniki na ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru pudru
1 jajo
70 g margaryny
½ łyżeczki sody
Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 170 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
1 galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy część soku. Przekładamy do garnka i prażymy z łyżką masła pod przykryciem ok. 4 minuty. Dodajemy suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia.
Składniki na masę makową:
1 puszka gotowej masy makowej ( ok. 900 g)
2 galaretki cytrynowe rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Tężejącą galaretkę łączymy z masą makową.*masa szybko tężeje
Składniki na masę z serkami:
500 g serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego
2 galaretki truskawkowe rozrobione w ½ szklanki gorącej wody
Tężejącą galaretkę łączymy z serkami. *masa szybko tężeje
Dodatkowo:
dowolne owoce na wierzch
2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione na 700 ml gorącej wody
WYKONANIE:
ciasto miodowe
masa jabłkowa( czekamy aż lekko stężeje)
masa makowa
biszkopt
masa z serkami
owoce
galaretka
Smacznego!
Zalotnie wabi kolorami :)
OdpowiedzUsuńNie tylko kokietka ale także wielka uwodzicielka :))
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne chociaż trzeba się napracować żeby je zrobić, ale pewnie smak wszystko rekompensuje.
OdpowiedzUsuńStrasznie pracochłonna, ale pewnie tak samo strasznie pyszna)))
OdpowiedzUsuńWow prezentuje się pięknie <3 Szkoda tylko, że z takimi pięknymi przekładańcami zawsze tyle roboty i czasu ;p
OdpowiedzUsuńTak pieszczotliwie nazwany przekładaniec -przygotowany z sercem -kusi ogromnie aby zjeść -Nazwa apetyczna-bez odrobiny złośliwości-
OdpowiedzUsuńAndrzej
:)
UsuńPiękne zdjęcia, jeszcze piękniejszy opis, jak tu się oprzeć takim smakołykom? Mówisz Mariolu, że masa makowa z galaretką wyszła bardzo smacznie? Zdumiewa mnie ona, ale skoro Ty tak mówisz, to na pewno tak jest. Muszę koniecznie zrobić, już wiem nawet dla kogo :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Fajna nazwa ;)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary ma blaszka do pieczenia
OdpowiedzUsuń25x 36 cm ,pozdrawiam, Mariola
OdpowiedzUsuńhej gotowy mak moze byc z bakaliami
OdpowiedzUsuńma byc suchy,jest w biedronce
UsuńRenatko masa makowa ma byc z puszki,gotowa z bakaliami,slodzona, pozdrawiam mariola
Usuńmam pytanie,do masy makowej nie za malo wody na galaretki?do serkow wiecej wody a tylko pol kg sera a maku 0,90 kg
OdpowiedzUsuńWitam Cie Renatko, dokladnie tak jak jest w przepisie robilam i wyszlo smaczne. Masa makowa musi byc stabilna dlatego malo wody do rozrobienia galaretki. Inaczej ciacho by siadlo��pozdrawiam, mariola
UsuńChciałam tylko zapytać o składanie ciasta, bo widzę że składała je pani w blaszce. Chciałam zapytać jak to jest potem z wyjęciem ciasta? Jak to zrobić żeby nie "rozwaliło sie"? Może banalne pytanie ale chce żeby ciasto wyglądało tak ładnie jak u Pani :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:) Ciasto zaczynam składać zawsze w blasze wyłożonej papierem( tak aby można było całe ciasto wyjąć razem z nim). Ja robię to tak: łapię za brzegi papieru, ale uważam, żeby się nie oderwał- najpierw "wyczuwam czy udźwignie ciężar przekładańca i zdecydowanym ruchem biorę za papier i ciach- wyciągnięte z blachy:) Pozdrawiam!Mariola
UsuńA galaretką też zalewała Pani w blasze?
UsuńWiem że może trochę głupie pytania ale jestem początkująca w pieczeniu ciast, a jeszcze jak piekę coś nowego to nie chcę zrobić jakiejś gafy :)
Też:) Pozdrawiam, Mariola
UsuńWitam jaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńBlacha standard 25 x 36 cm. Pozdrawiam, Mariola
Dziękuję za przepis. Zastanawiam się w jakiej formie poskładać tak wysokie ciast i galaretką jeszcze zalać??
OdpowiedzUsuńGapcia ze mnie....toż papier utrzyma....pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto wczoraj i zaluje. Jest po prostu nie smaczne. Oprócz ładnego wyglądu nic poza tym. Ma za dużo smaków, które w żaden sposób nie współgrają ze sobą. A masa makowa z galaretką to już w ogóle porażka. To opinia nie tylko moja, ale również gości, którzy z grzeczności tylko sprobowali ciasta i tyle... Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje. Dla chcących zrobić ,to ciasto skomplikowane nie jest. Ani pracochłonne. Jest czasochłonne. Należy odczekać aż przed położeniem warstwy makowej aż jabłkowa jest zetnie. Później odczekać znowu przed zalaniem galaretką aż serkowa się zetnie. Natomiast ciasto jest takim pomieszaniem wszelakich smakow, że odnosze wrażenie, jakbym miała przed nosem i ustami buteleczkę z perfumami...nie polecam.
OdpowiedzUsuńMoja droga anonimowa😊 masz rację różne są gusta. Moim zdaniem masa makową z galaretka cytrynową smakuje dokładnie jak masa makową tyle że z cytrynowym aro.atem. no i oczywiście jest gladsza czyli lepsza. Jabłka z galaretka są lekko kwaskowe, a serek delikatny. Nie wiem o co za bardzo Pani chodzi z tymi perfumami.ciasto ma ewidentnie jeden multiowocowy smak, zero perfumerii😁 może galaretki były źle przechowywane i przeszły chemicznym zapachem? Jeśli chodzi o czas: każdą masa można schladzac w np. Misce z zimna woda lub napelnionym zlewie. Wtedy jest szybciej. Nie wierzę że gościom nie smakowało🤣pozdrawiam
UsuńWygląda świetnie, muszę wypróbować! Koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto, robiłem w weekend :D
OdpowiedzUsuń