Ciasto Przekładany keks

Co zrobić kiedy mamy ważną okazję, chcemy upiec smaczne i ładne ciacho, a w lodówce tylko 1 jajo? Da się? A pewnie;) Ten przekładaniec, mimo że pokaźny i naprawdę smaczny wymaga od nas tylko 1 jaja właśnie, no i oczywiście troszkę czasu( ale o wiele mniej, niżby się mogło wydawać;)). Ciasto jest przyjemnie słodkie, mimo małej zawartości cukru( ale nie jest to typowy tortowy"kremowiec”, jeśli wiecie co mam na myśli;)).Miodowe ciacho podkręcone kokosem i prażonym jabłkiem..Idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią nieco mniej słodkie wypieki. Przepis w oryginale nosi nazwę „Keks” i pochodzi ze zbioru przepisów s. Anastazji.
Składniki na ciasto:
3 łyżki miodu
150 g margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 jajo
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Miód i margarynę roztapiamy na wolnym ogniu. Studzimy. Dodajemy do mąki przesianej z sodą i pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Wykładamy do blach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy po 20 minut w temp. 200 stopni( mniejszą część pieczemy ok. 4 minuty krócej). Studzimy.
Najcieńszy blat kruszymy w dość drobne kawałki.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
Jabłka obieramy i kroimy w plastry, dodajemy wodę i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i galaretki( proszek).
Dokładnie mieszamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pokruszony blat ciasta miodowego i dokładnie mieszamy.
Składniki na masę z kokosem:
2 szklanki mleka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
4 łyżki kaszy manny
100 g wiórków kokosowych
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i kaszą manną. Dodajemy kokos i jeszcze chwilę gotujemy, Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat miodowy+ masa jabłkowa
 
masa z kokosem
 
blat miodowy
 
polewa
Ciasto najlepiej smakuje po całonocnym leżakowaniu w lodówce;)
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Super ciasto. Takie wielkie i pokaźne i tylko z jednym jajkiem. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny przekładaniec, zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciasto i jaka błyszcząca polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho i ten krem z kokosem rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele razy widziałam u Anastazji to ciasto i zawsze mnie zastanawiała nazwa. Z żadnej strony do keksa niepodobne... ;) Nie wiem jak to robisz, ale jej ciasta w Twoim wykonaniu przekonują mnie bardziej :) Masa kokosowa musi być bajeczna!

    OdpowiedzUsuń