A
dziś przepis od Agnieszki, która kusiła
nas wszystkich ostatnio jagodowymi przysmakami;) Mnie bardzo korciło, żeby
wypróbować przepis na te jagodzianki i bardzo się cieszę, że je zrobiłam, bo
cytuję mojego tatę: lepsze niż z
cukierni;) I zgadza się : choć smak jagodzianek jest powszechnie wszystkim
znany, to moim zdaniem o sukcesie tych pyszności zadecydował smak i struktura
ciasta( mięciutkie, wyrośnięte, lekko maślane w smaku). Swoją wersję
bułeczek urozmaiciłam jedynie dodatkiem kruszonki. Kolejnym atutem jest to , że
ciasta nie wyrabiamy łapkami a mikserem. Agnieszko- dzięki za świetny przepis-
na pewno nie raz skorzystam;)
Zaczyn:
3
szklanki mąki pszennej
30
g świeżych drożdży
1/4
szklanki letniego mleka
1
łyżeczka cukru
Pozostałe
składniki:
2
jaja
1/2
szklanki ciepłego mleka
1/4
szklanki cukru
1
łyżka cukru waniliowego
125
g rozpuszczonego masła
szczypta
soli
Mąkę
przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i
wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut(
odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy
roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól
i miksujemy ciasto
mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy
rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut.
Ciasto
przykrywamy posypujemy mąką i
przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na
godzinę. Gdy ciasto wyrośnie,
przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Dzielimy
na 16 części.
Nadzienie
jagodowe:
1,5
szklanki jagód
2
łyżki bułki tartej
4
łyżki cukru
Wszystkie
składniki mieszamy.
Dodatkowo:
jajo
do posmarowania
Kruszonka:
4
łyżki mąki pszennej
½
łyżeczki proszku do pieczenia
3
łyżki cukru
3
łyżki masła
Składniki
na kruszonkę wyrabiamy chwilę w palcach. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
WYKONANIE
placuszek
ciasta drożdżowego+2
łyżki nadzienia
dokładnie
i delikatnie zlepiamy i wykładamy
na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu
smarujemy
jajem i posypujemy kruszonką
pieczemy
25 minut w temp. 175 stopni.
Najlepsze
jeszcze ciepłe;)
Smacznego!
Cudowne jagodzianki uwielbiam jeszcze takie ciepłe. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńKocham jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńSuper jagodzianki. Bardzo lubię jagodzianki z herbatką, pyszności.
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Muszę sama zrobić, bo takie domowe, pełne jagód są genialne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udały i smakowały :) Pięknie Ci wyrosły i tak apetycznie się zarumieniły. Brawo!
OdpowiedzUsuńNo i polecam się ;P
Piękne bułeczki, nieporównywalne z kupnymi, zarówno smakowo, jak i wizualnie. Kruszonka dodaje im uroku, wyglądają kusząco. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie upiekłam jagodzianek. Jak się zdecyduję, to już wiem, skąd wziąć przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą posypkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki! A z dodatkiem kruszonki.... niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńSuper jagodzianki.Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńwidzę, że drożdżówki z owocami królują na blogach i dobrze:)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię te bułeczki :D
OdpowiedzUsuń