Jagodzianki Agnieszki

 A dziś przepis od  Agnieszki, która kusiła nas wszystkich ostatnio jagodowymi przysmakami;) Mnie bardzo korciło, żeby wypróbować przepis na te jagodzianki i bardzo się cieszę, że je zrobiłam, bo cytuję  mojego tatę: lepsze niż z cukierni;) I zgadza się : choć smak jagodzianek jest powszechnie wszystkim znany, to moim zdaniem o sukcesie tych pyszności zadecydował smak i struktura ciasta( mięciutkie, wyrośnięte, lekko maślane w smaku). Swoją wersję bułeczek urozmaiciłam jedynie dodatkiem kruszonki. Kolejnym atutem jest to , że ciasta nie wyrabiamy łapkami a mikserem. Agnieszko- dzięki za świetny przepis- na pewno nie raz skorzystam;)
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól
i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut.
Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie,
 przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
 Dzielimy na 16 części.
Nadzienie jagodowe:
1,5 szklanki jagód
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki mieszamy.
Dodatkowo:
jajo do posmarowania
Kruszonka:
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
Składniki na kruszonkę wyrabiamy chwilę w palcach. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
 
WYKONANIE
placuszek ciasta drożdżowego+2 łyżki nadzienia
 
dokładnie i delikatnie zlepiamy i wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu
 
smarujemy jajem i posypujemy kruszonką
 
pieczemy 25 minut w temp. 175 stopni.
Najlepsze jeszcze ciepłe;)
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Cudowne jagodzianki uwielbiam jeszcze takie ciepłe. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super jagodzianki. Bardzo lubię jagodzianki z herbatką, pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne! Muszę sama zrobić, bo takie domowe, pełne jagód są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że się udały i smakowały :) Pięknie Ci wyrosły i tak apetycznie się zarumieniły. Brawo!
    No i polecam się ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bułeczki, nieporównywalne z kupnymi, zarówno smakowo, jak i wizualnie. Kruszonka dodaje im uroku, wyglądają kusząco. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie upiekłam jagodzianek. Jak się zdecyduję, to już wiem, skąd wziąć przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jagodzianki! A z dodatkiem kruszonki.... niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super jagodzianki.Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę, że drożdżówki z owocami królują na blogach i dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja lubię te bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń