Ciasto Miodek s. Anastazji

Chociaż „Miodka” robiłam dobrych parę tygodni temu to doskonale mam w pamięci jego smak. Cudownie miękki choć z krucho- miodowego ciasta ( najlepszy po 2, 3 dniach), skąpany w kajmakowej glazurze z orzechami… Pyszne  warstwy masy jabłkowej, które pomagają „Miodkowi” uzyskać mięciutką fakturę( sok z jabłek zmiękcza blaty miodowe) oraz bogata warstwa śmietanowa. Dla mnie to ciasto idealne na jesienne dni: zawiera wszystkie skarby jesieni: jabłka, orzechy, miód… I wbrew nazwie nie jest jakoś baaaardzo słodkie;) W sam raz- najsłodsze jest oczywiście „piętro” kajmakowo- orzechowe, ale jeśli chcecie zamiast niej można wykonać polewę czekoladową.
Składniki na ciasto:
250 g margaryny
300 g płynnego miodu
1 kg mąki pszennej
4 jaja
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru pudru
Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy miód i jaja. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
2 łyżki masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykrycie ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Dzielimy na dwie części.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml kremówki
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej, tężejącej masy.
Dodatkowo:
puszka gotowej masy kajmakowej
150 g posiekanych orzechów włoskich
kilka pokruszonych herbatników
WYKONANIE:
blat miodowy
 
½ masy jabłkowej
 
blat miodowy+masa śmietanowa
 
blat miodowy+½ masy jabłkowej
 
blat miodowy
 
masa kajmakowa
 
orzechy włoskie
 
Najlepiej smakuje i jest idealnie miękki po 2, 3 dniach ( w lodówce oczywiście;))
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Piękny miodek żeby nie powiedzieć miodzio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie! Jednak to nic nowego na tym blogu.
    Mam pytanie odnośnie łączenia ubitej śmietany z żelatyną-jak to zrobić aby nie wyszły gródki żelatynowe w śmietanie?
    Ubijam zawsze zimną śmietanę bo inaczej nie wychodzi, potem wlewam ostudzoną żelatynę która jednak ma tem pokojową więc jest cieplejsza od ubitej śmietany i zazwyczaj ma efekt gródek. Jak tego uniknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne! Co do żelatyny: ja żelatynę ropuszczoną w gorącej wodzie( w wysokiej szklance) miksuje mikserem przed samym dodaniem do śmietany, śmietanę z misą wstawiam do zlewu z zimną wodą. Całość miksuję mikserem- masa się nie warzy, bo jest chłodzona wodą. A nawet jeśli tak się stanie- wystarczy podgrzać lekko całość, wstawić do lodówki na ok godzinę i ponownie zmiksować- na pewno nie będzie grudek:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. podobne do snikersa;jeszcze nie robiłam;) uwielbiam ciasta Anastazji i polecam jej nowe ciasto z duużą ilością miodu ;''JOJO BABCI BASI''
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciacho :) Połączenie jabłek z ciastem miodowym jest fantastyczne. I do tego ta masa śmietankowa... Mmmm, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda i na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda idealnie, na pewno spróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Witaj, blacha 25x36cm standard,pozdrawiam,mariola:)

      Usuń
  10. Wyszło przepyszne! I jest coraz lepsze nawet po 4 dniach w lodówce. Dzięki za sposób na śmietanę- ratowałam podgrzaniem i rzeczywiście wyszła ok. Ciasto mimo że może na takie wygląda, nie jest jakieś bardzo bardzo pracochłonne. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń