Sernik pieczony w biszkopcie z polewą

Dawno nie było mojego ulubionego rodzaju ciasta, a wiecie że serniczek to moje ulubione;) Tym razem padło na realizacje przepisu s. Anastazji, więc wiedziałam, że będzie pyszny;) Choć robiłam go już jakiś czas temu, to właśnie dodając tego posta szamię sobie jego kawałek( jak to dobrze ,że jest zamrażarka:)), więc dokładnie opiszę Wam jak smakuje: słodki, dość wilgotny i przesiąknięty aromatem rumu i kakao( coś a'la "kukułka").. W przepisie jest mowa o dodaniu alkoholu do polewy, ale zastąpiłam go roztworem wody i olejku rumowego. Dla mnie sernik pieczony w upieczonym uprzednio biszkopcie to była totalna nowość i obawiałam się , że biszkopt przy dwukrotnym pieczeniu się przypali- nic jednak się nie stało dzięki wilgotnej masie serowej.Polecam więc gorąco!
Składniki na biszkopt:
8 jaj
8 łyżek cukru
8 czubatych łyżek mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na polewę:
250 g margaryny
szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
4 łyżki alkoholu( może być rum)
Wszystkie składniki polewy przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu stale mieszając.
Składniki na sernik:
1 ½ kg zmielonego sera
400 g cukru
350 g margaryny
12 jaj
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka i ser wymieszany z budyniem. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Całość dzielimy na dwie części.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE I PIECZENIE :
blat biszkoptowy
 
½ polewy ( dokładnie rozprowadzamy- ale polewa lekko „wchodzi” w biszkopt)
 
½ masy serowej
 
blat biszkoptowy
 
½ polewy
 
½ masy serowej
 
pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni
 
(po upływie czasu pieczenia pozostawiamy w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia) i posypujemy cukrem pudrem
 
Smacznego!
A i pochwalę Wam się tegorocznymi zbiorami z sadu:) do tego jeszcze całe mnóstwo orzechów włoskich :) Ta zima będzie jabłkowo- orzechowa i słodka;)
Jesienne słodkości!

21 komentarzy:

  1. piekłam tez kiedys ;jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również już go piekłam i też miałam obawy co do podwójnego pieczenia biszkoptu, niepotrzebnie, pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super serniczek,częstuję się kawałeczkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ten sernik, a Twój znakomicie się prezentuje! Narobiłaś mi ochoty :) A co do zbiorów, to widzę, że bardzo pokaźne! Ileż to będzie szarlotek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały jest!!!! :) Jak zwykle u Ciebie, Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie nietypowe połączenia, bardzo mi się podoba, koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki jest rozmiar blachy ,,,,dobrze jest podac ...w żadnym z umieszczonych przepisow niema

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Nie podaję wymiarów przy każdym przekładańcu, bo te piekę prawie zawsze w blasze o wymiarach 25cm x 36 cm. Jeśli piekę w innej, to zaznaczam w opisie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wow jak on obłędnie wygląda! :) Wypasiony sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam serniki, ale takiego warstwowego to nie miałam okazji próbować. Gęba mi się do niego cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekłam go disaj jest przepyszny polecam bede go piekła na kazda okazie

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam mam pytanie moge do masy serowej wrzucić pokrojonych brzoskwiń z puszki

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy zamiast polewy mozna posypac tarta czekolada :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Niestety obawiam się ,że czekolada nie zrobi tutaj takiej " roboty " jak polewa:( Polewa ma odpowiednią , płynną konsystencję, która sprawia, że idealnie nawilża biszkopt podczas powtórnego pieczenia( razem z sernikiem). Nie zrobi tego niestety tak dobrze czekolada w początkowo suchej formie... Pozdrawiam! Mariola

      Usuń
  13. Witam! Czy ser musi być z kostki czy może być gotowiec z wiaderka? 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, może być gotowiec 😉 ale z kostki zdecydowanie lepszy ❤️

      Usuń