Ciasto serowo - pomarańczowe z masą wiśniową

 
 
 Dziś obiecany serniczek w owocowym wydaniu. To jedno z tych ciast s. Anastazji, które wymagają nieco czasu, ale smak i wygląd wszystko rekompensuje;) Tego przekładańca przygotowałam na specjalną rodzinną uroczystość i sprawdził się znakomicie: przypadł do gustu zarówno wielbicielom serników, jak i kremowych, słodkich ciach;) To zestawienie pysznego sernika z owocowym kremem i pomarańczowym ciastem drożdżowym ( na bazie soku, więc nie suchym, a wilgotnym w typie brownie- blondie;)). Bardzo smaczne i bardzo sycące;)
Składniki na ciasto pomarańczowe:
250 g margaryny
150 g cukru
400 g mąki pszennej
6 jaj
1 szklanka soku pomarańczowego
3 łyżeczki drożdży w proszku
5 łyżek dżemu pomarańczowego
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, sok pomarańczowy, dżem i mąkę wymieszaną z drożdżami. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. 
Pieczemy po 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na sernik:
600 g sera białego zmielonego dwukrotnie
250 g pudru
1 budyń śmietankowy
6 jaj
150 g margaryny
Margarynę ucieramy z pudrem, dodajemy żółtka i ser wymieszany z budyniem. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. 
 Składniki na krem:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
250 g masła
250 g zmiksowanego dżemu ( u mnie z wiśni)
Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy zmiksowany dżem.
Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub lukier czekoladowy
WYKONANIE:
ciasto pomarańczowe+½ kremu
 
sernik
 
½ kremu
 
ciasto pomarańczowe
 
lukier czekoladowy
 Smacznego!

9 komentarzy:

  1. ciasta s.Anastazji zaskakują wyglądem i z pewnością są wspaniałe, ale jakoś kiedy przychodzi do opisu wykonania tracę wenę...może kiedyś spróbuję wreszcie, jeśli tak, prawdopodobnie będzie to to właśnie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariolaaaaaaaaaaaaaaaa Ty wiesz co :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wielkie ciacho. Mniam ...
    Zjadłabym kawałek z wielkim smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejjj, wygląda wspaniale))

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek w owocowym wydaniu, powiadasz... :) Wygląda bardzo przekonująco, chociaż mnie do serników przekonywać nie trzeba ;) Pozdrawiam Ciebie serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie:) Chciałabym spróbować je upiec tylko proszę o informację jaki wymiar blaszki mam użyć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do skorzystania z przepisu- blacha nieco mniejsza niż tardycyjna, bo 26x 27 cm- prawie kwadrat:) Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  7. Witam serdecznie mam takie pytanie czy ciasto drożdżowe wychodzi takie zakalcowate bo jest w opisie że typu brownie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak- ma dość podobną strukturę do brownie0 tyle że jest blondie:) Myśle że to dadatek soku pomarańczowego robi tą robotę:) Pozdrawiam, Mariola

      Usuń