Ciasto Chrupanka Kawowa

Dzień bez kawy dniem straconym, a więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki kukurydziane, których lekko słony smak idealnie podkreślił walory czekoladowo- kawowego biszkopta ze słodkim kremem na bazie kawowego budyniu. Słodkie, tortowe, mocnokawowe:) Oczywiście płatki kukurydziane po jakimś czasie lekko nasiąkają i już nie są takie chrupiące, ale przecież zawsze można ciacho obsypać nimi ponownie- wtedy chrupkość powraca na salony:)
Blacha 25 cm x 36 cm.
Składniki na biszkopt:
 6 jaj
 1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
 3 łyżeczki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na krem:
            500 ml mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         3 łyżki mąki pszennej
·         1 budyń śmietankowy
·         4 łyżki kawy rozpuszczalnej
·         250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim, kawą i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.Miksujemy z masłem.
Nasączenie:
1/2 szklanki wódki 
3 łyżeczki kawy+ 1/2 szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru
Ostudzony napar kawowy mieszamy z wódką.
Dodatkowo:
garść solonych płatków kukurydzianych
3 łyżki mielonej kawy
WYKONANIE:
blat biszkoptowy mocno nasączony
2/3 kremu
mocno nasączony blat biszkoptowy
1/3 kremu
lekko pokruszone solone płatki kukurydziane
posypujemy przez sito sypaną kawą
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mam ostatnio problem z pani masami budyniowymi, a nawet z melasą truskawkową. Wszystko wychodzi mi za rzadkie. :( Co może być tego powodem? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Powody mogą być różne, ale postaram się pomóc:)
      - wysokie temperatury( w melasie należy zwiększyć ilość galaretki lub żelatyny, a w masie budyniowej postarać się aby masło i budyń miały jednakową temperaturę- najlepiej "lodówkową;)" jeśli to nie pomoże, należy zwiększyć stosunek masy bazowej( czyli np więcej budyniu w stosunku do masła. Wydaje mi się, że głównym powodem, który ma wpływ na rozrzedzenie masy są wysokie temperatury. Proszę, daj znać jeśli coś pomogło, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. Przy następnym pieczeniu dostosuję się do rad i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać. :)

      Usuń