Ciasto Primadonna


 Jaka jest Primadonna? Bajecznie słodka, kokieteryjnie kolorowa i pod lekkim procentowym wpływem😊 Przekładaniec z mojego przepisu to połączenie miodowego ciasta nasączonego mocnym trunkiem , cienka wkładka krucha z zapiekanym dżemem porzeczkowym ,słodka masa grysikowa … no i kolorowy pióropusz z wafelkowych wiórek.  Zaprosicie „Primadonnę” na stół😊?
Składniki na ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
150 g margaryny rozpuszczonej
1 jajo
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.

Składniki na ciasto kruche:
100 g margaryny
2 ½  łyżki cukru pudru
2 żółtka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18% tłuszczu
4 łyżki dżemu porzeczkowego
Margarynę kruszymy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia i pudrem. Żółtka ze śmietaną dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zarabiamy ciasto i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wykładamy 4 łyżki dżemu porzeczkowego.
 Składniki na masę:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
3/4 cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
200 g masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. 
Składniki na nasączenie:
100 ml wódki
200 ml mocnej herbaty
3 łyżki cukru brązowego

WYKONANIE
blat miodowy + ½ nasączenia+½ kremu 
 
blat kruchy z dżemem
prawie ½ kremu ( 5 łyżek zostawiamy na ostatni blat)
blat miodowy+ nasączenie 
5 łyżek kremu
wiórki waflowe 
  
 
Primadonna najlepiej smakuje dnia następnego😉 Smacznego!

2 komentarze: