Piernik z masą jabłkowo-kakaową

Słuchajcie, to nie może być tak, że w tym roku nie będzie przed Swiętami piernika.. Ja się na to nie mogę zgodzić ; )Pieczenie piernika zawsze nastraja mnie niezwykle produktywnie ( do tego stopnia, że potem nawet porządki przedświąteczne idą niezwykle gładko). Co więcej: ten piernik wcale nie musi dojrzewać- jest idealny niebawem po przełożeniu- więc gdy zjawi Wam się niespodziewany przedświąteczny Gość- ciasto będzie jak znalazł ; )) A więc: działamy! Eksperymentem dla mnie było stworzenie nadzienia ( coś a’la czekodżem) i był to eksperyment udany- super skomponował się z korzennymi nutami ciasta. Całość zwieńczyła ( a jakże!) deserowa polewa…
Składniki na piernik:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( * lub 1 łyżeczka sody )
3 jaja
120 g stopionego i ostudzonego masła
1 szklanka pełnego mleka
250 g cukru
4 czubate łyżki dobrych powideł śliwkowych lub czekodżemu
1 opakowanie przyprawy do piernika
Jaja z cukrem ubijamy na puch. Wlewamy mleko oraz dodajemy kakao, mąke wymieszaną z proszkiem i przyprawę. 
Mieszamy, dokładając powidła. Masa powinna być w miarę gładka. 
Stopniowo dolewamy ostudzone masło i mieszamy dokładnie.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 

Kroimy na 3 blaty.

Składniki na nasączenie ( opcjonalnie)
150 ml whisky
150 ml zaparzonej słodkiej, ostudzonej herbaty
Składniki na nadzienie:
6 obranych jabłek
½ szklanki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
2 kopiaste łyżeczki kakao
Obrane jabłka kroimy w małe części. Smażymy z cukrem do odparowania wody. Dodajemy cynamon i kakao - smażymy do połączenia. Studzimy.
WYKONANIE:
blat piernikowy + 1/3 nasączenia
½ nadzienia
blat piernikowy + 1/3 nasączenia
½ nadzienia +blat piernikowy + 1/3 nasączenia +polewa
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz