Oszukany sernik z jabłkami

Chyba nie muszę się nikomu tłumaczyć, dlaczego powstała kolejna wariacja oszukanego sernika ;) Po prostu je uwielbiam: jest proste, można je dowolnie modyfikować, tworzyć przeróżne warianty smakowe, zawsze się udaje i szybko znika : )Sernik bez sera jest lżejszy niż tradycyjny, nie wymaga bardzo dużej wprawy. A wersja z prażonym jabłkiem świetnie sprawdzi się również na świąteczny stół: aromatyczne jabłka, doskonale zgrywają się z „sernikową” warstwą i kruchym ciastem. Do jabłek warto dodać trochę korzennych przypraw lub przyprawy do piernika: wtedy mamy wariant iście bożonarodzeniowy. Blacha 22 cm x 25 cm.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na masę serową:
5 białek
szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 śmietany 18% ( po 400 g każda)
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie śmietankowe. 
Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy  po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Składniki na masę jabłkową:
8 – 10 dużych jabłek
½  szklanki cukru
1-2 łyżek przyprawy do piernika lub cynamon do smaku
Jabłka obieramy, pozbawiamy „ogryzka”- kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Prażymy do miękkości. Wsypujemy cukier i przyprawę. Smażymy do odparowania wody ( aż konsystencja będzie typowa dla kupnych jabłek ze słoika). Studzimy.

dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
½ ciasto kruchego- nakłuwamy widelcem i wykładamy jabłka
masa „serowa”
równomiernie rozłożona ½  ciasta kruchego (kruszymy w palcach bądź ścieramy na tarce)
pieczemy ok. 50-60 minut w temp 180 stopni
 zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bzdurai oszukany sernik? Ciasto piekę od lat to zwykle ciasto z jabłkami i piana. Nie smakuje jak sernik to po pierwsze ,a po drugie za dużo mąki na tak mała blaszkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Niestety nie masz racji. Zamiast zwykłej piany z cukrem ( jak u Ciebie- tak napisałaś) występuje tutaj dodatek ŚMIETANY !!! i budyniu śmietankowego , który sprawia, że masa zamienia się w MLECZNĄ a nie zwyczajną bezową pianę. Kilkanaście osób zgodnie potwierdziło , że smakuje jak lekki, delikatny sernik. Mylisz się, twierdząc , że to jest zwykłe ciasto z pianą i jabłkami, i że smakuje tak samo.
      PS - ilość mąki jest idealna na tą blaszkę- dodatek jabłek przy mniejszej ilości ciasta zmiękczył by zanadto spód, dając wrażenie zakalca. Precyzja jest konieczna:)
      Pozdrawiam Cię- koniecznie wypróbuj mój przepis;) xoxo Mariola

      Usuń
    2. Potwierdzam, smakuje jak sernik, a nawet lepszy, delikatniejszy :) Pani chyba nie doczytała, że dodaje się dużo śmietany. Ciasto z samą pianą i owocami to zupełnie inny smak. Polecam, mi się sernik zwykle nie udaje, a śmietanowiec zawsze :)

      Usuń