Chyba
nie muszę się nikomu tłumaczyć, dlaczego powstała kolejna wariacja oszukanego
sernika ;) Po prostu je uwielbiam: jest proste, można je dowolnie modyfikować,
tworzyć przeróżne warianty smakowe, zawsze się udaje i szybko znika : )Sernik
bez sera jest lżejszy niż tradycyjny, nie wymaga bardzo dużej wprawy. A wersja z prażonym jabłkiem świetnie sprawdzi się również na świąteczny stół:
aromatyczne jabłka, doskonale zgrywają się z „sernikową” warstwą i kruchym
ciastem. Do jabłek warto dodać trochę korzennych przypraw lub przyprawy do
piernika: wtedy mamy wariant iście bożonarodzeniowy. Blacha 22 cm x 25 cm.
Składniki na ciasto
kruche:
3 szklanki mąki
pszennej
5 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
kostka masła
Z podanych składników
zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do
lodówki.
Składniki na masę
serową:
5 białek
szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
bez cukru
3 śmietany 18% ( po
400 g każda)
Białka miksujemy na
sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy
budynie śmietankowe.
Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie
gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie
mieszamy.
Składniki na
masę jabłkową:
8 – 10 dużych jabłek
½ szklanki cukru
1-2 łyżek przyprawy do piernika
lub cynamon do smaku
Jabłka obieramy, pozbawiamy „ogryzka”-
kroimy w kawałki i przekładamy do garnka. Prażymy do miękkości. Wsypujemy
cukier i przyprawę. Smażymy do odparowania wody ( aż konsystencja będzie typowa
dla kupnych jabłek ze słoika). Studzimy.
dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
½
ciasto kruchego- nakłuwamy widelcem i wykładamy
jabłka
masa
„serowa”
równomiernie
rozłożona ½ ciasta kruchego (kruszymy w
palcach bądź ścieramy na tarce)
pieczemy
ok. 50-60 minut w temp 180 stopni
zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym
piekarniku
posypujemy
cukrem pudrem
Smacznego!
Bzdurai oszukany sernik? Ciasto piekę od lat to zwykle ciasto z jabłkami i piana. Nie smakuje jak sernik to po pierwsze ,a po drugie za dużo mąki na tak mała blaszkę.
OdpowiedzUsuńWitaj :) Niestety nie masz racji. Zamiast zwykłej piany z cukrem ( jak u Ciebie- tak napisałaś) występuje tutaj dodatek ŚMIETANY !!! i budyniu śmietankowego , który sprawia, że masa zamienia się w MLECZNĄ a nie zwyczajną bezową pianę. Kilkanaście osób zgodnie potwierdziło , że smakuje jak lekki, delikatny sernik. Mylisz się, twierdząc , że to jest zwykłe ciasto z pianą i jabłkami, i że smakuje tak samo.
UsuńPS - ilość mąki jest idealna na tą blaszkę- dodatek jabłek przy mniejszej ilości ciasta zmiękczył by zanadto spód, dając wrażenie zakalca. Precyzja jest konieczna:)
Pozdrawiam Cię- koniecznie wypróbuj mój przepis;) xoxo Mariola
Potwierdzam, smakuje jak sernik, a nawet lepszy, delikatniejszy :) Pani chyba nie doczytała, że dodaje się dużo śmietany. Ciasto z samą pianą i owocami to zupełnie inny smak. Polecam, mi się sernik zwykle nie udaje, a śmietanowiec zawsze :)
Usuń