Szarlotka klasyczna

Wygląda na to, że w grudniu nieświadomie jedziemy z ciastową klasyczną trójką: był „oszukany” sernik, był piernik - pozostała szarlotka : ) Kruche ciasto przyjemnie rozsypujące się w ustach, słodka masa jabłkowa o przyjemnej konsystencji- ciasto klasyk, a każdy ma swój przepis. Ja przybliżę Wam mój sposób na tę jabłkową damę- sprawdźcie, a nie pożałujecie ; ) Przepis na standardową blachę : 25 x 36 cm. 
Składniki na ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
½ opakowania proszku do pieczenia
350 g masła
½ szklanki cukru
3 żółtka
Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące i wyrabiamy w palcach kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Składniki na masę z jabłek:
12 kwaskowych jabłek ( ok 1,6 kg)
ok. 3/4 szklanki cukru
cynamon do smaku 
Jabłka obieramy. 
dodatkowo: cukier puder do posypania
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem, posypujemy cynamonem
Obrane jabłka  ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem. Posypujemy cukrem i cynamonem ( wedle Waszego uznania)
 ścieramy na tarce drugą częścią ciasta kruchego 
Pieczemy ok. 1 godzinę (+/-) 8 minut w 180st. ( bez termoobiegu)
i posypujemy obficie cukrem pudrem 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza