Kotlety hawajskie

Dziś wyjątkowo, nie ciacho , a obiad. Chociaż też ze słodkim akcentem. Delikatna pierś z kurczaka, sowicie doprawiona, w połączeniu z plastrem słodziutkiego ananasa z syropu wypełnionego żurawiną ze słoiczka, smak zamyka powłoka ze startego żółtego sera zapieczonego tuż przed podaniem. Połączenie na medal.

Składniki:

8 małych filetów z kurczaka

panierka saute: przyprawa do kurczaka( lub vegeta) + mąka

olej do smażenia

nadzienie:

8 plastrów ananasa

8 łyżeczek żurawiny ze słoiczka

20 dag dobrego sera żółtego

Filety delikatnie rozklepujemy. Oprószamy panierce. Smażymy do uzyskania złocistego koloru ( ok. 2-3 min na stronę).

Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Gotowe filety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Na każdy filet kładziemy plaster ananasa, dziurkę wypełniamy żurawiną

tak przygotowane filety posypujemy obficie żółtym serem, żurawinowy środek zostawiając odsłonięty

Tuż przed podaniem wstawiamy do piekarnika na 15 minut/170 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz