Ciasto Dekadencja


Na koniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm

 Składniki na biszkopt:

6 jaj

szklanka cukru

¾ szklanki mąki pszennej

3-4 łyżki kakao

kilka kropel aromatu rumowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części

 

Składniki na nasączenie:

4 łyżki dobrej jakości kawy parzonej

3 łyżki cukru

200 ml gorącej wody

1 kieliszek mocnego alkoholu

Z podanych składników przygotowujemy nasączenie.

Masa owocowa:

frużelina: 400 g mrożonych jeżyn + ¾ szklanki cukru + 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

Jeżyny przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy ok. 20 minut. Przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy. Do pozostałej, gładkiej masy dodajemy rozrobioną w gorącej wodzie żelatynę. Mieszamy i studzimy.

+ 400 g śmietany 18 % tłuszczu

Tężejącą frużelinę miksujemy ze śmietaną.

Składniki na krem czekoladowy:

    ¾ szklanki cukru

    200 ml mleka

    2 łyżki masła

    2 łyżki kakao

    kostka margaryny

Cukier, mleko, kakao i 2 łyżki masła rozpuszczamy i gotujemy do „nitki”. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonej masy czekoladowej. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów ( u mnie robione z poprzedniego biszkopta)

polewa czekoladowa

pokruszone biszkopty lub herbatniki

 

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie kawowe

 

masa owocowa

 

blat biszkoptowy + nasączenie kawowe

 

masa czekoladowa

 

 

biszkopty

 

polewa (na biszkopty) + okruszki biszkoptowe

 

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz