Witam Was jesiennie i od razu zapraszam na coś na poprawę humoru:) Duuuża dawka czekolady wnet da nam wszystkim potrzebny zastrzyk serotoniny i pobudzi do życia w ten melancholijny czas… A dziś podrzucam Wam przepis na tort urodzinowy mojego chrześniaka , Ksawerka- 5 latka , który jest cioci całym światem:) Uwielbia słodycze, dlatego zdecydowałam się na dekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 24 cm, czyli mniejszy wariant.
Biszkopt czekoladowy:
5 jaj
¾ szklanki cukru
5 czubatych łyżek mąki pszennej dag mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 35 – 38 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty.
* nasączenie: szklanka gorącej wody+2 łyżki kakao + 3 łyżki cukru + 1 łyżka kawy rozpuszczalnej= studzimy
Składniki na masę czekoladową:
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka masła
3 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
500 g śmietany 18 % tłuszczu
Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Tężejącą masę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)
dodatkowo:
-
200 g frużeliny jeżynowej lub dżemu z czarnej porzeczki
-
polewa czekoladowa
+ słodycze na dekorację wedle uznania ( kinder bueno, milky way, rurki waflowe, bounty, czekolada)
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie +4 łyżki frużeliny
1/2 masy czekoladowej
biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny
1/2 masy czekoladowej
biszkopt
+ nasączenie+polewa czekoladowa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz