Torcik Wszystkiego Najsłodszego !



Witam Was jesiennie i od razu zapraszam na coś na poprawę humoru:) Duuuża dawka czekolady wnet da nam wszystkim potrzebny zastrzyk serotoniny i pobudzi do życia w ten melancholijny czas… A dziś podrzucam Wam przepis na tort urodzinowy mojego chrześniaka , Ksawerka- 5 latka , który jest cioci całym światem:) Uwielbia słodycze, dlatego zdecydowałam się na dekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 24 cm, czyli mniejszy wariant. 

Biszkopt czekoladowy:

5 jaj

¾ szklanki cukru

5 czubatych łyżek mąki pszennej dag mąki pszennej

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 35 – 38 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. 

  * nasączenie: szklanka gorącej wody+2 łyżki kakao + 3 łyżki cukru + 1 łyżka kawy rozpuszczalnej= studzimy

 

Składniki na masę czekoladową:

½ szklanki mleka

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

1 łyżka masła

3 czubate łyżki kakao

3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

500 g śmietany 18 % tłuszczu

Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Tężejącą masę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)

dodatkowo:

  • 200 g frużeliny jeżynowej lub dżemu z czarnej porzeczki

  • polewa czekoladowa

    + słodycze na dekorację wedle uznania ( kinder bueno, milky way, rurki waflowe, bounty, czekolada)

WYKONANIE:

biszkopt + nasączenie +4 łyżki frużeliny

 

1/2 masy czekoladowej

 

biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny

 

1/2 masy czekoladowej


biszkopt + nasączenie+polewa czekoladowa

dekoracja ze słodkości

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz