Nie ma jak dobry (niby)sernik :) Wersja numer enty:) Tym razem kokosowa… Delikatna , lekka, masa rozpływająca się w ustach, nasączony rumem biszkopt i dopełniająca całości czekolada. Mmmm… taki trochę Sernikowy Jack Sparrow :)
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru drobnego
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę „serową”
6 białek
szklanka cukru
2 budynie kokosowe
3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda)
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.
Dodatkowo:
pół szklanki rumu + 4 łyżki wody + 2 łyżki cukru
Polewa: 3 łyżki masła + ¼ szklanki mleka + 5 łyżek cukru + 2 łyżki kakao
Całość gotujemy ok. 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Studzimy.
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie rumowe
masa „ serowa”
ostudzona polewa
pieczemy ok. 55 minut w temp 175-180 stopni
po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku
Smacznego!
Jak rozumiem, biszkopt pieczemy dwa razy? I ciasto pieczemy z polewą?
OdpowiedzUsuńWitaj, tak zgadza się. Najpierw pieczemy biszkopt, nasączamy, wykładamy masę na masę polewę i pieczemy🙂pozdrawiam, Mariola
Usuńtak rozumiem najpierw pieczemy biszkopt a później masę dokładnie tak pozdrawiam Małgorzata
OdpowiedzUsuńTak ,pozdrawiam Małgosiu:*
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńP.s oczywiście masę, polewę wykładamy na upieczony biszkopt i wtedy pieczemy całość:)
UsuńWitam co znaczy cukier "drobny" może dziwne ale znam cukier i cukier puder ten z biedronki trudno sie rozpuszcza ubijając białka na beze dziękuje za podpowiedz.Jestem nowa w Polsce od ponad 30 lat.
OdpowiedzUsuńWitaj:) Cukier drobny to specjalny rodzaj cukru. Coś pomiędzy cukrem typu kryształ a cukrem pudrem. Szukaj opakowania z napisem "cukier drobny". Pozdrawiam:*
UsuńWitam,a ile białego sera
OdpowiedzUsuńWitaj:) To właśnie jest sernik bez sera :) Smakuje jak sernik, a nie ma w nim ani grama twarogu. Śmietana "robi nam" tutaj za ser:) Pozdrawiam:*
Usuń