Ciasto Kapitan Jack


Nie ma jak dobry (niby)sernik :) Wersja numer enty:) Tym razem kokosowa… Delikatna , lekka, masa rozpływająca się w ustach, nasączony rumem biszkopt i dopełniająca całości czekolada. Mmmm… taki trochę Sernikowy Jack Sparrow :)

Składniki na biszkopt:

4 jaja

¾ szklanki cukru drobnego

5 czubatych łyżek mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 

Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.

Składniki na masę „serową”

6 białek

szklanka cukru

2 budynie kokosowe

3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda)

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.


Dodatkowo:

pół szklanki rumu + 4 łyżki wody + 2 łyżki cukru

Polewa: 3 łyżki masła + ¼ szklanki mleka + 5 łyżek cukru + 2 łyżki kakao

Całość gotujemy ok. 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Studzimy.

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie rumowe

 

masa „ serowa”

 

ostudzona polewa


pieczemy ok. 55 minut w temp 175-180 stopni

 

po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Jak rozumiem, biszkopt pieczemy dwa razy? I ciasto pieczemy z polewą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, tak zgadza się. Najpierw pieczemy biszkopt, nasączamy, wykładamy masę na masę polewę i pieczemy🙂pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  2. tak rozumiem najpierw pieczemy biszkopt a później masę dokładnie tak pozdrawiam Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam co znaczy cukier "drobny" może dziwne ale znam cukier i cukier puder ten z biedronki trudno sie rozpuszcza ubijając białka na beze dziękuje za podpowiedz.Jestem nowa w Polsce od ponad 30 lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Cukier drobny to specjalny rodzaj cukru. Coś pomiędzy cukrem typu kryształ a cukrem pudrem. Szukaj opakowania z napisem "cukier drobny". Pozdrawiam:*

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Witaj:) To właśnie jest sernik bez sera :) Smakuje jak sernik, a nie ma w nim ani grama twarogu. Śmietana "robi nam" tutaj za ser:) Pozdrawiam:*

      Usuń