Witajcie w Nowym Roku Kochani ! Zapraszam serdecznie na nowe, słodkie „małe co nieco” :) Biszkopt to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o wykonywanie przekładańców. Jest dość szybki w przygotowaniu, a i poleżakować kilka dni może. Jakiś czas temu wymyśliłam sobie tego cudaka z kremowym, słodkim przełożeniem , nasączeniem herbatkowym z nutą malibu i oczywiście biszkoptem w roli podstawy. Całość przełamałam dżemem porzeczkowym i posypałam wiórkami. Wyszło całkiem spoko:) Słodziutkie , kremowe i wilgotne, o lekko kokosowym posmaku.
Składniki na biszkopt :
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąkę i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty ( z blatu wierzchniego ścinamy „skórkę” i kruszymy ( okruszki wykorzystamy na wierzch)
Składniki na krem :
2 budynie o smaku waniliowym
500 ml mleka
4 łyżki likieru „Malibu”
6 łyżek cukru
250 g masła
Z mleka, cukru, likieru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
nasączenie:
100 ml likieru „Malibu”
+100 ml lekko osłodzonej, przestudzonej herbaty
200 g dżemu z czarnej porzeczki
50 g wiórek kokosowych
okruszki biszkoptowe
WYKONANIE:
blat biszkoptowy +nasączenie +dżem porzeczkowy
1/2 kremu
blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/2 kremu
posypujemy okruszkami biszkoptowymi i wiórkami kokosowymi
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz