Nowy tydzień , nowe „coś słodkiego” . Tym razem muffiny z dodatkiem banana i czeko-czeko-czeko-laaady :) Już dawno nie robiłam tego typu słodkości, więc gdy tylko na kuchennym horyzoncie pojawił się dojrzały banan- muffinki zostały wykonane:) Ciastka mocno kakaowe, zakrawające nawet o smak deserowej czekolady, wilgotne, a w środku kryjące kosteczkę nadziewanej czekolady. Proporcje na 6 duzych muffinek.
Składniki na muffiny:
mokre:
1 dojrzały banan- obieramy i gnieciemy dokładnie widelcem
1 jajo
¼ szklanki oleju
¼ szklanki mleka
suche:
100 g cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
-----------------------
dodatkowo:
6 kostek nadziewanej czekolady
cukier puder do posypania wierzchu
Skladniki mokre i suche mieszamy osobno. Potem do mokrych wsypujemy suche i mieszamy do połączenia ( niezbyt długo).
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakladamy po 2 lyżki masy.
Potem kostkę czekolady. Na końcu przykrywamy pozostałą masą.
Pieczemy
25 minut w temp. 180 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz