Muffiny Banan-Milka


Nowy tydzień , nowe „coś słodkiego” . Tym razem muffiny z dodatkiem banana i czeko-czeko-czeko-laaady :) Już dawno nie robiłam tego typu słodkości, więc gdy tylko na kuchennym horyzoncie pojawił się dojrzały banan- muffinki zostały wykonane:) Ciastka mocno kakaowe, zakrawające nawet o smak deserowej czekolady, wilgotne, a w środku kryjące kosteczkę nadziewanej czekolady. Proporcje na 6 duzych muffinek.

Składniki na muffiny:

mokre:

1 dojrzały banan- obieramy i gnieciemy dokładnie widelcem

1 jajo

¼ szklanki oleju

¼ szklanki mleka

suche:

100 g cukru

1 1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

-----------------------

dodatkowo:

6 kostek nadziewanej czekolady

cukier puder do posypania wierzchu

Skladniki mokre i suche mieszamy osobno. Potem do mokrych wsypujemy suche i mieszamy do połączenia ( niezbyt długo). 

 

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakladamy po 2 lyżki masy.

 

 Potem kostkę czekolady. Na końcu przykrywamy pozostałą masą. 


 
Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. 

 

Posypujemy cukrem pudrem. 

  

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz