W niedzielne popołudnie przyszla pora na szybkie ciacho, ale takie megaszybkie w wykonaniu a testujące cierpliwość przy czekaniu:))) .Wszystko co musimy zrobić to poprawnie przygotować masę z sera gotowanego i… poczekać do ostudzenia gotowego ciacha:) A niebiański smak serniczka zachwyci Was i Waszych gości. Smak kremówki serowej to chyba idealne określenie dla tego slodkiego tworka:) Blaszka 22 x 25 cm.
Podstawa i przełożenie:
2 opakowania herbatników ( w sumie ok 400 g)
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego zmielonego lub z wiaderka
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajo
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
dodatkowo:
cukier puder do posypania wierzchu
Do dużego garnka wkładamy masło,ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając dokładnie pogrzewamy i zagotowujemy całość.
Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w połowie szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
*Ciasto przekładamy ciepłą masą- nie studzimy jej!
WYKONANIE:
warstwa herbatników
+ 1/3 masy serowej
warstwa herbatników + 1/3 masy serowej
warstwa herbatników + 1/3 masy serowej
warstwa herbatników + dociskamy papierem do pieczenia i kładziemy drewnianą deskę
odstawiamy do chłodu na 3 godziny
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz