Sernik gotowany na herbatnikach

 

W niedzielne popołudnie przyszla pora na szybkie ciacho, ale takie megaszybkie w wykonaniu a testujące cierpliwość przy czekaniu:))) .Wszystko co musimy zrobić to poprawnie przygotować masę z sera gotowanego i… poczekać do ostudzenia gotowego ciacha:) A niebiański smak serniczka zachwyci Was i Waszych gości. Smak kremówki serowej to chyba idealne określenie dla tego slodkiego tworka:) Blaszka 22 x 25 cm.

Podstawa i przełożenie:

2 opakowania herbatników ( w sumie ok 400 g)

Składniki na masę serową:

1 kg sera białego zmielonego lub z wiaderka

1,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

1/2 kostki masła

1/2 szklanki mleka

2 żółtka

1 jajo

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżka budyniu waniliowego

dodatkowo:

cukier puder do posypania wierzchu

Do dużego garnka wkładamy masło,ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając dokładnie pogrzewamy i zagotowujemy całość.


Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w połowie szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. 

 

*Ciasto przekładamy ciepłą masą- nie studzimy jej!

WYKONANIE:

warstwa herbatników

 

 + 1/3 masy serowej

 

warstwa herbatników + 1/3 masy serowej

 

warstwa herbatników + 1/3 masy serowej

 

warstwa herbatników + dociskamy papierem do pieczenia i kładziemy drewnianą deskę

 

odstawiamy do chłodu na 3 godziny

posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz