Tort Rainbow cake

     

A dziś mam dla Was tort, którego podstawą dla odmiany nie jest tradycyjny biszkopt, a ciasto… mleczne. Tak- do wykonania kolorowych blatów potrzebujemy między innymi mleka i masła, które sprawiają, że ciasto jest niezwykle maślane, waniliowe i dość wilgotne. Jeśli chodzi o krem – zdecydowałam się na mascarpone ze śmietanką. Powiem Wam w sekrecie , że to ciacho smakuje nie tylko dzieciom:)

Składniki na ciasto:

225 g masła

220 g cukru

5 białek

2 łyżeczki aromatu waniliowego

375 g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

350 ml mleka

5 barwników spożywczych : różowy, niebieski, zielony, pomarańczowy, czerwony

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając cukier i olejek waniliowy, następnie po jednym białku. Stale miksując dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Gotowe, gładkie ciasto dzielimy na 5 równych części. Przekładamy do 5 miseczek i do każdej dodajemy szczyptę barwnika. i dokładnie rozmiksowujemy.Każdy placek pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Studzimy.

Składniki na krem:

1000 g śmietany 36%,

250 g serka mascarpone,

6-8 łyżek cukru pudru

2 łyżki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody

Kremówkę miksujemy na sztywno z pudrem, wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Delikatnie łączymy z mascarpone*

*najlepiej mascarpone wcześniej wystawić z lodówki i dokładnie wymieszać w kubeczku – wtedy ładnie połączy się z ubitą śmietaną

Dodatkowo do dekoracji:

ok. 50 g mini bezików

cukierki- żelki truskawki

WYKONANIE:

blat kolorowy 

 

+ 1/5 kremu


blat kolorowy + 1/5 kremu itd.


wierzch dekorujemy bezikami i cukierkami

Smacznego!

2 komentarze: