A dziś mam dla Was tort, którego podstawą dla odmiany nie jest tradycyjny biszkopt, a ciasto… mleczne. Tak- do wykonania kolorowych blatów potrzebujemy między innymi mleka i masła, które sprawiają, że ciasto jest niezwykle maślane, waniliowe i dość wilgotne. Jeśli chodzi o krem – zdecydowałam się na mascarpone ze śmietanką. Powiem Wam w sekrecie , że to ciacho smakuje nie tylko dzieciom:)
Składniki na ciasto:
225 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki aromatu waniliowego
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
350 ml mleka
5 barwników spożywczych : różowy, niebieski, zielony, pomarańczowy, czerwony
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając cukier i olejek waniliowy, następnie po jednym białku. Stale miksując dodajemy na przemian mąkę z proszkiem i mleko. Gotowe, gładkie ciasto dzielimy na 5 równych części. Przekładamy do 5 miseczek i do każdej dodajemy szczyptę barwnika. i dokładnie rozmiksowujemy.Każdy placek pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Studzimy.
Składniki na krem:
1000 g śmietany 36%,
250 g serka mascarpone,
6-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Kremówkę miksujemy na sztywno z pudrem, wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Delikatnie łączymy z mascarpone*
*najlepiej mascarpone wcześniej wystawić z lodówki i dokładnie wymieszać w kubeczku – wtedy ładnie połączy się z ubitą śmietaną
Dodatkowo do dekoracji:
ok. 50 g mini bezików
cukierki- żelki truskawki
WYKONANIE:
blat kolorowy
+ 1/5 kremu
blat kolorowy + 1/5 kremu itd.
wierzch dekorujemy bezikami i cukierkami
Smacznego!
Jaka tortownica?
OdpowiedzUsuńWitaj, średnica 28 cm pozdrawiam serdecznie Mariola 🤗
OdpowiedzUsuń