Tort Pastelowy Motyl

Wzięło mnie coś na torty-powiecie :) Ostatnio sporo okazji, a jak wiadomo, okazja czyni cię domowym cukiernikiem :) Nie przedlużając zatem powiem Wam tylko , że to drugi tort na urodziny mojej Mamy. Haha- dla tej młodszej części gości , oczywiście:) Był zrobiony w dość ekspresowym tempie, więc wybaczcie niedociągnięcia w dekorowaniu. A jeśli chodzi o smak: to połączenie nasączonego nakropkiem cytrynowym biszkopta, cienkiej warstwy dżemu truskawkowego , karpatkowego kremu i śmietanki . Elementy kolorowe (śmietanka) barwione barwnikami spożywczymi.

Składniki na biszkopt:

4 jaja

1 szklanka cukru

½ szklanki mąki pszennej     

     ½ szklanki mąki ziemniaczanej

      2 łyżki soku cytrynowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku, sok cytrynowy i miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy ok.  35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Kroimy na pół, w ten sposób , aby powstały dwa „ skrzydła”. Następnie każde „skrzydło” kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na krem karpatkowy:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

cukier waniliowy

3 żółtka

pół szklanki mąki

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.

Składniki na śmietankę:

500 g śmietany 18%,

2 „Śnieżki” w proszku

1 łyżka żelatyny rozrobiona w 1/3 szklanki gorącej wody

+ dowolne barwniki spożywcze

Śmietanę miksujemy ze śnieżkami, wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Czekamy do „półstężenia” . Połowę białej odkladamy na wierzch i boki, a resztę barwimy osobno na wybrane kolory.

Dodatkowo:

nasączenie cytrynowe: sok z 1/2 cytryny + 2 łyżeczki cukru + 1/2 szklanki przegotowanej wody 

pół słoika dżemu truskawkowego

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie + dżem


krem karpatkowy i schładzamy ok .60 minut , aby   dobrze stężał

 

biszkopt+ cienka warstwa białej śmietanki 

 

 + dekorujemy kolorowymi kremami naszego motylka :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz