Wzięło mnie coś na torty-powiecie :) Ostatnio sporo okazji, a jak wiadomo, okazja czyni cię domowym cukiernikiem :) Nie przedlużając zatem powiem Wam tylko , że to drugi tort na urodziny mojej Mamy. Haha- dla tej młodszej części gości , oczywiście:) Był zrobiony w dość ekspresowym tempie, więc wybaczcie niedociągnięcia w dekorowaniu. A jeśli chodzi o smak: to połączenie nasączonego nakropkiem cytrynowym biszkopta, cienkiej warstwy dżemu truskawkowego , karpatkowego kremu i śmietanki . Elementy kolorowe (śmietanka) barwione barwnikami spożywczymi.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku, sok cytrynowy i miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy ok. 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Kroimy na pół, w ten sposób , aby powstały dwa „ skrzydła”. Następnie każde „skrzydło” kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na krem karpatkowy:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
pół szklanki mąki
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
Składniki na śmietankę:
500 g śmietany 18%,
2 „Śnieżki” w proszku
1 łyżka żelatyny rozrobiona w 1/3 szklanki gorącej wody
+ dowolne barwniki spożywcze
Śmietanę miksujemy ze śnieżkami, wlewamy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Czekamy do „półstężenia” . Połowę białej odkladamy na wierzch i boki, a resztę barwimy osobno na wybrane kolory.
Dodatkowo:
nasączenie cytrynowe: sok z 1/2 cytryny + 2 łyżeczki cukru + 1/2 szklanki przegotowanej wody
pół słoika dżemu truskawkowego
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie + dżem
krem karpatkowy i schładzamy ok .60 minut , aby dobrze stężał
biszkopt+ cienka warstwa białej śmietanki
+ dekorujemy kolorowymi kremami naszego motylka :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz