Marchewkowe ciasto


Kolejny eksperyment z warzywkiem na słodko, czyli marchewkowe love :) Bardzo smaczne ciasto o wyraźnie korzennym smaku, z dodatkiem bakalii. Umili (jeszcze) zimowe popołudnia i wieczory. Bardzo lubię takie ciacha, które oprócz oczywistych smakowych walorów, wypełniają cały dom pięknym, otulającym aromatem… Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki:

2 duże starte na tarce o dużych oczkach marchewki ( ok. 300 g)

3 jaja

¾ szklanki cukru 

1 1/3 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

½ szklanki oleju

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki rodzynek

1 łyżka przyprawy do piernika

1 ½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

dowolny lukier

3 łyżki wiórków kokosowych

Mąkę, sól, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.

 

W drugiej dużej misce miksujemy cukier i olej, stopniowo dodając po 1 jaju. Potem dodajemy składniki suche (mąka i reszta), dokładnie mieszając. Na samym końcu dodajemy marchew i bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pieczemy ok 55- 60 minut w temp. 175 stopni.

Ostudzone ciasto lukrujemy i posypujemy wiórkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz