Kolejny eksperyment z warzywkiem na słodko, czyli marchewkowe love :) Bardzo smaczne ciasto o wyraźnie korzennym smaku, z dodatkiem bakalii. Umili (jeszcze) zimowe popołudnia i wieczory. Bardzo lubię takie ciacha, które oprócz oczywistych smakowych walorów, wypełniają cały dom pięknym, otulającym aromatem… Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki:
2 duże starte na tarce o dużych oczkach marchewki ( ok. 300 g)
3 jaja
¾ szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
½ szklanki oleju
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
1 łyżka przyprawy do piernika
1 ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
dowolny lukier
3 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę, sól, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
W drugiej dużej misce miksujemy cukier i olej, stopniowo dodając po 1 jaju. Potem dodajemy składniki suche (mąka i reszta), dokładnie mieszając. Na samym końcu dodajemy marchew i bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 55- 60 minut w temp. 175 stopni.
Ostudzone ciasto lukrujemy i posypujemy wiórkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz