Sernik z brzoskwinią na biszkopcie


 

Po pierniku przyszedł czas na sernik. A ten zaskakuje delikatnością i orzeźwieniem. Lekka, biszkoptowa podstawa spaja sernik z owocami brzoskwini. Na szczególną uwagę zasługuje także sam przekrój , który cieszy oko kolorem tych owoców i ładnym, sernikowym wzorkiem. Ten wypiek cieszyl nas podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia w towarzystwie makowca ( również uwiecznionego na fotce). Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na biszkopt:

6 jaj

szklanka cukru

szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Jeden z blatów kroimy w pasy ( w pionie)

Składniki na sernik:

1 ½ kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego

500 g cukru pudru

2 budynie śmietankowe bez cukru

12 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g margaryny

Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

 

Przełożenie:

syrop z brzoskwiń z puszki

brzoskwinie z puszki pokrojone na kawałki

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie z syropu+ ½ masy serowej 

 

biszkoptowe pasy + brzoskwinie

 

 

½ masy serowej

 

wyrównujemy i pieczemy 55-60 minut w temp. 175 stopni

 

zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz