Po pierniku przyszedł czas na sernik. A ten zaskakuje delikatnością i orzeźwieniem. Lekka, biszkoptowa podstawa spaja sernik z owocami brzoskwini. Na szczególną uwagę zasługuje także sam przekrój , który cieszy oko kolorem tych owoców i ładnym, sernikowym wzorkiem. Ten wypiek cieszyl nas podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia w towarzystwie makowca ( również uwiecznionego na fotce). Blacha 25 x 36 cm.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Jeden z blatów kroimy w pasy ( w pionie)
Składniki na sernik:
1 ½ kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego
500 g cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
12 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g margaryny
Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.
Przełożenie:
syrop z brzoskwiń z puszki
brzoskwinie z puszki pokrojone na kawałki
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie z syropu+ ½ masy serowej
biszkoptowe pasy + brzoskwinie
½ masy serowej
wyrównujemy i pieczemy 55-60 minut w temp. 175 stopni
zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz