Bardzo lubię wykonywać ciasta nie tylko smaczne, ale i ładne- tak po babsku :) Ciasto najpierw ma cieszyć oko i swoim wyglądem narobic nam smaka… A to puchaty biszkopt przekładany masą śmietanową o smaku cytrynowym z mnóstwem kolorowych galaretek całość przykryta okrągłymi biszkoptami i pokryta polewą deserową. A żeby było ładniej : waflowe kolorowe wiórki ( na dole również macie wersję różową). Blacha 25 x 36 cm.
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąkę i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Scinamy wierzchnią skórkę( i zjadamy oczywiście: ) )
Masa śmietanowa:
3 opakowania galaretki cytrynowej
700 ml śmietany 30%
+
galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa
galaretka pomarańczowa
Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrabiamy w szklance wody( każdą osobno).Wylewamy do 3 talerzy. Odstawiamy do stężenia.Kiedy będą już twarde, kroimy je w kostki.
Masa cytrynowa: ( przygotowujemy kiedy już mamy gotowe, pokrojone galaretki)
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy. Śmietankę kremówkę miksujemy na sztywno.Kiedy galaretka wystygnie i lekko zaczyna tężeć wlewamy ją powoli, strumieniem do śmietanki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do masy cytrynowej dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na ostudzony biszkopt( blat radzę umieścić w brytfance wyłożonej papierem, w której piekliśmy biszkopt- będzie pewność,że masa nie wypłynie bokami)
dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
polewa deserowa
kolorowe wiórki waflowe
WYKONANIE:
biszkopt ( można nasączyć)+ masa z galaretkami
biszkopty( można nasączyć)+ polewa i wiorki waflowe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz